Tricolorul românesc, de-a lungul istoriei, a fost simbol de libertate la 1848 şi de unitate la 1859, i-a însoţit pe ostaşii care au adus independenţa României în 1877 si spre el au privit cu speranţă românii în lupta pentru unitate, încununată la 1918.
Astăzi îl vedem arborat la sediile instituţiilor publice, dar tricolorul nu este doar un decor oficial. Steagul capătă însemnătate când onorează un militar căzut la datorie sau când e purtat de un sportiv victorios. Drapelul ne umple sufletele de bucurie şi ne sprijină în suferinţă, fiind un simbol care se transformă în sentiment atunci când se intersectează cu momentele importante din vieţile noastre şi din istoria ţării.
La data de 1 septembrie 1863, marele domnitor Alexandru Ioan Cuza spunea:
[…] „Steagul e România, acest pământ binecuvântat al Patriei, stropit cu sângele străbunilor noştri şi îmbelşugat cu sudorile muncitorului. El este familia, ogorul fiecăruia, casa în care s-au născut părinţii şi unde se vor naşte copiii voştri.
Steagul este, încă, simbolul devotamentului, credinţei, ordinei şi al disciplinei ce reprezintă oastea.Steagul e totodată trecutul, prezentul şi viitorul ţării, întreaga istorie a României!”[…]( Monitorul, jurnal oficial al Principatelor Unite, nr. 271, din 2 septembrie 1863)
Pentru a onora această zi cu însemnătate deosebită pentru românii de pretutindeni, jandarmii din Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău au fost prezenți în Piața Tricolorului din municipiul Bacău, la ceremonialul religios și militar de arborare a Drapelului Național, onorând astfel simbolul care îi însoțește pe români de aproape două secole, Tricolorul!
Tot astăzi, jandarmii băcăuani au fost prezenți în mijlocul cetățenilor la porțile de îmbarcare ale Aeroportului Internațional „George Enescu” Bacău, unde au împărțit stegulețe tricolore, urând celor care urmau să părăsească teritoriul românesc: „La mulţi ani români, de Ziua Drapelului Național, oriunde v-aţi afla!”
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.