26 noiembrie 2024

Guvernul taie „craca” primariilor

Unitatile administrativ-teritoriale intâmpina probleme chiar la final de an. Desi au investitii in derulare si ar avea nevoie de bani si pentru cheltuieli curente si pentru salarii, s-au trezit ca nu mai primesc niciun ban de la stat din cauza datoriilor si facturilor restante.

Unele primarii au de achitat facturi la utilitati sau sunt datoare firmelor care au executat diverse lucrari in comuna. Potrivit legii, primariile au obligatia de a diminua lunar volumul datoriilor cu cel putin 5 la suta, calculat la soldul lunii anterioare. In caz contrar, Directia Finantelor Publice sisteaza alimentarea cu cote si sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat. Acest lucru s-a intâmplat deja in cazul a 12 primarii din judet care au fost „trase pe dreapta” de Finante. Este vorba de Onesti, Ardeoani, Caiuti, Cotofanesti, Faraoani, Pârjol, Prajesti, Sanduleni, Sascut, Scorteni, Stefan cel Mare si Vultureni. „Daca edilii achita astazi o factura, mâine li se deblocheaza platile. In caz contrar, trebuie sa se descurce din venituri proprii”, a explicat Mircea Muntean, director al Directiei de Finante Bacau.



„Nu avem bani!”

Primarii sustin ca ar da banii cu placere, dar nu au de unde. Veniturile proprii sunt prea mici pentru a achita datoriile la timp. „Am avut o datorie la societatea care a facut proiectarea pentru a obtine finantarea pe PNDI. 20.000 de lei a costat proiectul. Si ieri am facut o plata, dar noi nu avem de unde da atâtia bani deodata”, spune primarul din Vultureni, Octavian Taranu.
„Trebuie sa achitam 180.000 de lei la Finante, dar nu exista fonduri. Este vorba de o datorie mai veche, din mandatul precedentului edil, catre o firma de constructii. Noi am avut disponibilitatea de a discuta cu reprezentantii firmei pentru o reesalonare, dar, pâna la urma, datoria este datorie”, spune si edilul de Sascut, Cristinel Bostan.
In schimb, Primaria Pârjol nu reuseste sa tina pasul cu facturile la utilitati. „Vom incerca sa rezolvam problema cât mai repede. E vorba de datorii acumulate la salubrizare, electricitate, telefon”, explica edilul Dorinel Horchidan. „Numai serviciul de salubrizare scoate din buget 12-13 mii de lei lunar, in conditiile in care incasam de la populatie o taxa modica, de 60 de lei pe an, de la familie. Si la iluminatul public sunt facturi mari, pentru ca sunt 9 sate. Si azi (n.r. – miercuri, 10 octombrie) am fost la Trezorerie si am facut niste plati”, a mai spus primarul. De suplimentarea veniturilor proprii nici nu se pune problema, in conditiile in care populatia este din ce in ce mai saraca, taxele si impozitele au ramas la nivelul anului 2007, iar gradul de colectare se apropie, in cel mai bun caz, de 70-80 la suta.
Singura veste buna este ca banii de salarii pentru angajatii primariilor exista, asadar oamenii nu trebuie sa isi faca griji, iar salariile profesorilor se duc intr-un alt cont.

Urmeaza o noua rectificare

Guvernul va face o rectificare bugetara pâna la sfârsitul acestei luni. Aceasta va rezolva problema reintregirilor salariale promise. Ultima rectificare bugetara a fost facuta de Guvern în 23 august, iar atunci Cabinetul Ponta a alocat 500 de milioane de lei pentru plata arieratelor catre firme, 100 milioane lei pentru primariile care nu mai au bani de salarii si inca 100 de milioane lei pentru plata însotitorilor persoanelor cu dizabilitati. Consiliul Judetean Bacau a impartit la ultima sedinta 855.000 lei din cote defalcate din TVA si impozitul pe venit la 42 de primarii care au proiecte de dezvoltare rurala sau de reabilitare a drumurilor sau cladirilor.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014