14 noiembrie 2024

S-a terminat cu pomana in primarii

Edilii raspund penal de reducerea cheltuielilor

Vineri a aparut Legea privind finantele publice locale, care ii va obliga pe edili sa fie mai chibzuiti, mai exact sa cheltuiasca atat cat incaseaza si sa nu mai vina cu mana intinsa la Guvern. Una dintre masuri e reducerea personalului. Primarii raspund de aplicarea legii disciplinar, administrativ, patrimonial si penal.



La sfarsitul saptamanii trecute, a intrat in vigoare legea care stabileste, printre altele, numarul angajatilor din primarii si consilii judetene. OG 63, publicata vineri, 2 iulie, in Monitorul Oficial, modifica si completeaza Legea 263/2006 privind finantele publice locale si stabileste unele masuri financiare. Legea are drept scop “eficientizarea actvitatii institutiilor publice locale si imbunatatirea actului managerial in conditiile reducerii cheltuielilor bugetare locale”, arata guvenantii. Se mai vorbeste, in motivatie, despre “management imprudent” si nevoia urgenta a reducerii arieratelor, deoarece toate datoriile pe care edilii le fac se reflecta, nefast, in “deficitul bugetului consolidat” al statului, ducand la cresterea acestuia. Partea buna e ca Guvernul permite primariilor care nu au cheltuit toti banii alocati unui proiect sa-i foloseasca in anul urmator. Partea proasta e ca reducerea personalului e mai drastica decat era in proiect. Formula de calcul e foarte complicata si nu avem loc sa o explicam aici, dar important e rezultatul: fata de grila initiala, reducerea creste cu 22 la suta. Edili care nu vor respecta OG 63 vor raspunde disciplinar, administrativ, civil, patrimonial si penal.

CJ Bacau e pe muchie de cutit

In primariile oraselor si comunelor mari, reducerea va fi semnificativa, mai ales acolo unde au fost infiintate servicii de salubrizare, intretinere a retelei de apa, politie comunitara, birou de achizitii etc. Astfel, CL Dofteana ar trebui sa dea afara 50 la suta dintre angajati, iar CL Moinesti, 70 la suta. Comunele mici ar putea scapa cu o reducere de 30-50 la suta, in functie de cat s-au avantat edilii sa angajeze in anii precedenti. La 1800 de locuitori, CL Itesti are 15 angajati, plus primarul si viceprimarii. Edilul Vasile Ciuhodaru afirma ca nu are la cine renunta: “Daca vom fi obligati sa dam oamenii afara nu vom avea cu cine sa lucram.” Doi sunt angajati prin AJOFM si nu le poate rezilia contractul, iar doi sunt paznici si fac serviciu pentru trei: “Nu le dam libere, nu le dam concediu… Ce sa facem, daca e lege o vom respecta. Nu mai punem paznici sI lasam totul de izbeliste.” Pana si Consiliul Judetean (CJ) e pe muchie de cutit. Dupa grila veche, care ii permitea sa aiba 180 de salariati, CJ Bacau, cu 142, statea foarte bine, avand dreptul la inca 38. “Acum suntem la limita, arata Angela Bogea, director Resurse Umane. Noroc ca nu am facut angajari, am fi fost obligati sa facem disponibilizari.” Formula din OG 63 ia in calcul si primarii, viceprimarii, presedintii CJ si vicepresedintii. Exista si o veste buna: nu sunt supusi acestei reduceri angajatii din domeniul asigurarilor sociale, cum ar fi asistentii personali ai persoanelor cu handicap, si cei din invatamant.

Silvia Patrascanu



Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014