La fiecare ploaie mai sustinuta, locuitorii din Asau retraiesc cosmarul catastrofei din 2005, cand inundatiile au facut prapad in comuna. In urma cu cinci ani, apele umflate ale Trotusului si-au facut de cap producand pagube de zeci de miliarde. De jumatate de an, pe malul drept al raului, autoritatile au inceput sa construiasca un dig, in cadrul unui amplu proiect de regularizare a Trotusului. Lucrarile de ridicare a digului au deviat insa cursul apei, care loveste cu si mai mare putere in malul stang. In fiecare zi, raul castiga metri de pamant in lupta cu autoritatile neputincioase. Sub actiunea erodanta a apei iuti, casele locuitorilor de pe malul stang se prabusesc, una dupa alta, in albia Trotusului.
La Asau nu vin nici televiziunile, nici Tatulici, nici politicieni, nici presedinti de Consiliu Judetean. Nimeni, nimeni. Pericolul inundatiilor este, in schimb, omniprezent. Ca si in cazul Saucestiului, catastrofa din 2005 se poate repeta din senin.
In urma cu cinci ani, apele Trotusului au inundat mai multe localitati, printre care si comuna Asau. Autoritatile au pus pe hartie un plan de regularizare a raului care se concretizeaza cu foarte mare greutate. Si cu bani putini. Pana in 2007, guvernantii au dirijat doar 144 de miliarde lei vechi catre proiectul de regularizare, bani cu care s-au intarit aproximativ 2 kilometri de maluri prin construirea de gabioane.
Inundatii cu repetitie
La sfarsitul lunii iunie, apele au lovit din nou. In urma ploilor din intervalul 26-27 iunie, Trotusul s-a revarsat in comuna producand pagube de cateva miliarde de lei. Mai multe case au fost distruse si avariate. „Suntem la a noua inundatie consecutiv si a cincea in care apa ne intra in casa. Cu cine sa ne mai batem, cui sa ne mai plangem? Mergem mai departe, nu avem incotro“, a povestit Gheorghita Bran, unul dintre sinistrati. Potrivit estimarilor facute de primarie, 11 case au fost avariate in proportie de cel putin 50 la suta, iar doua au fost distruse integral. Pagubele depasesc 6,7 miliarde lei vechi. Au fost afectate 17 poduri si podete, precum si 8,5 kilometri de drum comunal.
Cursul raului a fost deviat
Constantin Radulescu (PSD), primarul Asaului, afirma ca problemele au inceput sa apara odata cu lucrarile de regularizare a cursului Trotusului. Edilul spune ca digul construit pe malul drept al raului, intr-o zona putin afectata de inundatii, a deviat cursul apei care izbeste cu putere in malul stang, unde mai multe case sunt in pericol. „Sterilul de mina de la Comanesti a fost depozitat pe malul stang. Au facut un fel de burta a digului care deviaza toata apa in casele celor de pe malul stang. Au pus digul la 6 metri de fostul mal, in interiorul albiei. Cei de la Directia Apelor ne spun ca asta e proiectul si ca trebuie sa mergem mai departe“, a dezvaluit Radulescu. Primarul a trimis mai multe adrese catre autoritati. „Am primit un raspuns de la SGA (n.r. – Sistemul de Gospodarire a Apelor) in care ne spun ca in 2010 sunt alocate fonduri doar pentru realizarea de lucrari hidrotehnice pe malul drept“, a mai spus edilul. Un numar de 5 case situate in stanga Trotusului sunt in pericol de prabusire in albia raului din cauza erodarii malului.
Contract de 70 de milioane euro
In ianuarie 2010, Directia Apelor Siret a publicat anuntul de atribuire a contractului privind amenajarea raului Trotus pe sectiunea Ghimes – Urechesti (judetul Bacau). Potrivit anuntului, contractul a fost castigat de o asociatie de firme condusa de societatea Vega 93 SRL din Galati. Valoarea contractului se ridica la peste 284 milioane de RON (aproximativ 70 de milioane euro). Costul estimativ al lucrarilor de regularizare a Trotusului se ridica la 520 de milioane RON (peste 125 de milioane euro).
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.