Si-a indeplinit visul
Are 42 de ani impliniti si de aproape trei ani lucreaza in slujba legii. Desi meseria de politist este dedicata in general barbatilor, Gabriela Gherman a dovedit ca este exceptia de la regula.
„Agent comunitar Gherman Gabriela”. Asa se prezinta femeia careia nu i-a fost teama sa imbrace uniforma de politist si sa intre intr-o lume considerata exclusiv a barbatilor. Lucreaza de aproape trei ani ca politist comunitar in comuna Balcani, judetul Bacau. Recunoaste si ea ca a inceput aceasta meserie cam târziu, dar "am vrut asta pentru ca mi-a placut dintotdeauna sa lucrez pentru si printre oameni", a spus Gabriela. Când a terminat scoala a dat examenul de admitere la Liceul Sanitar, dar nu l-a luat. A visat insa intotdeauna sa lucreze in armata, pentru ca si tatal sau a terminat un liceu militar. "In 1988 – ’89 când am vrut sa intru in armata nu se primeau fete pentru maistri militari". Atunci a incetat sa mai fuga dupa acest vis. S-a casatorit, apoi au venit copii si a considerat ca este prea târziu.
Singura intre patru barbati
Gabriela si-a indeplinit acum dorinta, dupa zicala "mai bine mai târziu decât niciodata". Lucreaza in acest domeniu de când s-a infiintat Serviciul Comunitar din comuna. Alaturi de ea inca patru agenti, toti barbati. Cu toate acestea nu s-a simtit niciodata marginalizata. "Chiar daca sunt singura femeie sunt si cea mai protejata", a spus agentul Gabriela. Atributiile lor sunt paza si protectia bunurilor din comuna, indiferent ca este vorba despre scoli, biserici, paduri sau pasuni comunale. Cei cinci agenti comunitari sunt impartiti pe sectoare. Ii place munca in teren, in special strada, cu toate provocarile ei. Gabriela Gherman trebuie sa acopere singura tot satul Ludasi si jumatate din Balcani. De cele mai multe ori insa lucreaza si in colaborare cu agentii Postului de Politie Balcani. De cele mai multe ori lucreaza si noaptea. "Omul nu tine cont de program. Suntem solicitati indiferent de ora, sau daca suntem in timpul liber", a spus Gabriela. Atu-ul cel mai mare al ei este faptul ca toti oamenii din sat o cunosc foarte bine. A avut in urma cu ceva timp un magazin mixt pe care l-a inchis ulterior. I se intâmpla frecvent sa fie abordata de consateni si când nu este imbracata in uniforma: "oamenii iti cer informatii si când te vad pe strada. Nu poti sa le intorci spatele. Trebuie sa-i ajuti, sa-i indrumi". Când merge la scandaluri, nu da un pas inapoi. "De rusinea mea se rezolva problema. Este mai usor sa faci meseria asta când cunosti oamenii din zona", spune Gabriela. Ea isi doreste sa schimbe mentalitatea oamenilor, insa cu cei din comuna este foarte greu. Desi la prima vedere pare o femeie dura, ea nu este nici pe departe spaima oamenilor. E frumoasa, inteleapta, ambitioasa, hotarâta si ferma atunci când trebuia sa ia o decizie. De cele mai multe ori, pentru ea amenzile aplicate satenilor nu sunt o solutie prin care sa rezolvi o problema. "Am rabdare sa le explic, chiar daca o fac de mai multe ori. Daca-i dai amenda, el poate nu o plateste si ai mari sanse sa se repete greaseala. Mai bine ii explici omului si abia apoi il amendezi. Asta daca nu vrea sa se conformeze. De multe ori sunt nevoita sa aplic legea. E greu pentru ca stiu situatia materiala precara a acestor oameni. Sunt persoane cu probleme, dar care, la rândul lor, ne fac si noua probleme", a explicat.
Studenta la Drept
Desi pentru Gabriela Gherman aceasta este meseria mult visata, salariul este de doar 490 de lei pe luna. "Ne descurcam greu. Am doua fete. Una dintre ele este studenta si are si un copil. Sotul a plecat de ceva ani la munca in strainatate. Asa reusim sa platim darile si sa mai punem un ban deoparte", a spus agentul. Cu toate ca initial familia ei nu a fost de acord cu aceasta meserie, in timp s-au obisnuit. "Nu credeau ca ma voi descurca, ca voi face fata. Pentru sotul meu este cel mai greu. El este mereu ingrijorat, dar stie ca ma descurc". Gabriela a facut sacrificii si compromisuri de dragul meseriei. Au fost momente când poate s-a gândit ca i-ar fi fost mai bine daca ar fi lucrat in alt domeniu. "Au fost momente in care am vrut sa renunt din cauza dificultatilor pe care le-am intâmpinat in rezolvarea problemelor care au intervenit, dar nu am dat inapoi". Mai mult, Gabriela si-a propus sa-si depaseasca limitele. Nu tine cont de vârsta. A inceput facultatea. Este in anul II la Universitatea "Spiru Haret", la Drept si Administratie Publica. Imediat dupa finalizarea liceului nu a mai avut posibilitatea materiala. A ramas fara mama la doar 2 ani si jumatate. Tatal s-a recasatorit, insa relatia cu mama vitrega a fost mereu una rece. S-a decis ca continue studiile, când a aflat la serviciu ca se cer studii superioare pentru un salariu mai bun. "Dintotdeauna mi-am dorit asta. Am acum bucuria de a avea posibilitatea sa fac ce n-am facut acum 20 de ani", a mai spus Gabriela. A facut sacrificii, a muncit mult, cu dedicatie, si-a crescut copii cum a putut mai bine si acum isi indeplineste visele singura. Traieste si se simte ca la 20 de ani.
Sinziana Filimon