La 40 de ani de când primul și singurul român, Dumitru Prunariu, a zburat în spațiul cosmic, ceva de pe la noi va fi din nou pregătit să ajungă acolo. Desenul unei eleve de numai 14 ani, Alesia Ardelean, din Tăuții Măgheruș (Maramureș), trimis la un concurs organizat de Space For Art Foundation, a fost ales în unanimitate pentru a fi imprimat pe costumul unui astronaut.
Și alte obiecte produse în România au ajuns în spațiul cosmic, în diferite programe operate de diferiți operatori din domeniu. Cu circa zece ani în urmă aflam de piese importante pentru rachetele Ariane construite de EADS (Eads-Astrium), piese fabricate la fosta World Machinery Eorks din Bacău.
Și tot în Bacău a fost selectat prima oară Dumitru Prunariu pentru programul Intercosmos. Prunariu era, în mai 1977, elev al Școlii de ofițeri de rezervă pentru aviație din Bacău. A fost ales dintre 17 candidați și, brașovean fiind la origine, la absolvirea școlii de ofițeri a fost detașat tot în Bacău, la unitatea militară de aviație, pentru un program de pregătire multidisciplinar, inclusiv la Academia Militară din București. Tot în Bacău a efectuat și câteva zeci de ore de zbor pe un avion MiG 15.
Ce a urmat pentru Prunariu a fost programul la care a fost convocat la Moscova și laCentrul de Pregătire a Cosmonauților „Iuri Gagarin” din Zviozdnîi Gorodok (Orășelul Stelar).
În mai 1981, de pe cosmodromul Baikonur, din Kazahstan, și-a luat zborul nava cosmică Soiuz 40 cu astronauți din URSS și România. Zborul a durat opt zile (14-22 mai1981). La final, nava a făcut joncțiunea cu stația orbitală Saliut 6. Pe 22 mai, nava Soiuz 40 a aterizat la Djezkazgan, în stepa Kazahstanului.
Unul dintre astronauți ajunsese în cosmos după ce trecuse prin Bacău.