21 octombrie 2024
ActualitateStimulent de inserție mai mare pentru părinți

Stimulent de inserție mai mare pentru părinți

Noile reglementări referitoare la concediul de creștere a copilului și stimulentul de inserție au intrat în vigoare astfel că părinții pot beneficia deja de ele. Așadar, părinții care revin la muncă, din concediul de creștere a copilului, înainte ca acesta să împlinească vârsta de 6 luni sau un an, dacă are un handicap, primesc un stimulent de inserție de 1.500 lei/lună față de 650 lei, anterior. Suma de 1.500 lei se acordă până ce copilul va face doi ani, respectiv 3 ani.

Cei care se întorc la lucru după ce copilul trece de 6 luni iau numai 650 lei. Dar stimulentul de inserție de 650 lei se va achita până ce copilul va împlini 3 ani, respectiv 4 ani, cel cu dizabilități, chiar dacă părintele revine la muncă după epuizarea concediului de creștere. Dacă în această perioadă părinții nu mai obțin venituri din muncă, plata stimulentului nu încetează, ci doar se suspendă până ce își reiau activitatea.



O altă noutate se referă la faptul că perioadele de șomaj tehnic subvenționat de stat (OUG 30/2020) și cele în care s-au încasat indemnizațiile pentru PFA-urile cu activitate întreruptă (OUG 30/2020) sau redusă (132/2020) sunt luate în calcul la vechimea necesară obținerii concediului de creștere a copilului. Cei care îndeplinesc deja condițiile prevăzute de noile reglementări beneficiază automat (din oficiu) de creșterea stimulentului de inserție de la 650 lei la 1.500 lei. Este vorba despre părinții care, la data de 17 mai 2021 (ziua intrării în vigoare a noilor reglementări), se aflau în plata stimulentului, iar copilul încă nu a împlinit 6 luni, respectiv 1 an. Ceilalți care au copii sub 6 luni și revin la muncă vor trebui să solicite în scris acordarea stimulentului de 1.500 lei.

Cu siguranță, noul cuantum îi va determina pe mulți părinți și din județul Bacău să renunțe la concediu și să-și reia activitatea mult mai repede. La începutul lunii trecute, în județul Bacău peste 3.700 de persoane erau în concediu de creștere a copilului, iar aproape 2.000 beneficiau de stimulentul de inserție de 650 lei.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img