23 septembrie 2024
ActualitateKalimera la cireșe! Cu un preț... pe măsură

Kalimera la cireșe! Cu un preț… pe măsură

În tumultul pieții de zi cu zi, un tablou care pare etern, ai tendința să crezi că nu se întâmplă nimic spectaculos. Numai că în acest microunivers lucrurile sunt mai în mișcare decât o fac planetele în sistemul solar. Și dacă vi se pare exagerat, vom schimba comparația cu ce se întâmplă la marile burse, acolo unde prețurile cresc și descresc din oră în oră. În Piața Centrală din Bacău s-a întâmplat minunea. După ce au apărut cireșele acum aproape două săptămâni la prețuri considerate de unii exorbitante, acum costul râvnitelor fructe s-a înjumătățit.



Băcăuanii au așteptat în zadar să apară cireșele de mai. Vremea capricioasă din 2021 a făcut ca aceste fructe să fie bune de consum abia după mijlocul lui iunie. Cu toate acestea, cireșele și-au găsit locul binemeritat pe tarabele din piețe, numai că nu sunt de prin livezile noastre. Marfa provine din Grecia și drept urmare prețurile sunt mult mai mari. Exagerat de mari cum cred cei care încearcă să-și drămăluiască bănuții atunci când sunt la cumpărături. „Cum să dau 35 de lei pe un kilogram de cireșe? Cu banii ăștia mănânc aproape o săptămână. Cumpăr cartofi, ceapă, alte rădăcini și ceva verdeață și fac de mâncare de mănânc…câteva zile. Doamne ferește să dau atâția bani. O să vină vremurile alea când vor fi mai ieftine. Aștept până atunci. Dacă voi mai avea zile”, spune cu tâlc dar și cu un surâs surprinzător o bătrânică scundă dar ageră prin mulțime.

„Acum 10 zile erau 70 de lei pe kilogram!”

Atunci când au apărut cireșele prima dată pe tarabe în acest an prețurile erau mult mai mari. „Acum 10 zile erau 70 de lei pe kilogram – spune o precupeață care vinde verdețuri. Dar chiar și așa cumpărau oamenii. Câte o jumătate de kil sau câte o mână. De-o poftă sau pentru copii.” Marfa arată bine iar etichetele cu „cireșe fff dulci” parcă te trage de mânecă. Sunt și oameni care vin, le privesc lung, ca la muzeu, contemplează și pleacă. „Dar sunt și oameni care cumpără. Dacă nu s-ar vinde nu le-am mai aduce. Marfa e din Grecia și e de cea mai bună calitate”, ne dă asigurări un vânzător de cireșe.

Capșunile, suratele…

Tot din Grecia vin căpșunile din piețe. Mari și parfumate, acestea se vând cu prețuri între 6 și 9 lei. E greu să reziști când treci pe lângă ele dar nu știm cum se prezintă la gust. Nici pepenii nu par de lepădat. Frumos stivuți, unii secționați pentru a prezenta marfa la interior, pepenii grecești se vând cu prețuri de la 5 lei kilogramul.

În altă ordine de idei, după o cură bună de cireșe și căpșuni grecești, sigur vom dansa sirtaki… Și ca să ne mai revenim, la marfa din copacii patriei, de la o altă tarabă o tanti mică de statură, cu masca de protecție mai mare decât ea, ne îndeamnă să cumpărăm muguri de brad. La doar 10 lei kilogramul. În rest, marfa pe care o știți. Cu culori vii, proaspete, crescute în pământul de la țară…



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img