O inițiativă a administratorilor orașului Arad trezește, în aceste zile, interesul multor români: edilii cred că au găsit soluția pentru a scăpa de miile de ciori care duc la exasperare locuitorii din centrul orașului. Au început deja să agațe prin arbori bufnițe de plastic, vopsite pestriț, cu aripile întinse pentru a-și lua zborul. În bătaia vântului, fioroasele păsări de pradă par că se mișcă agresiv. Primarul Aradului a auzit că în alte locuri din lume metoda a dat rezultate, pentru că alte metode de a scăpa de nesuferitele păsări nu prea există.
Cu mulți ani în urmă am vedeam portarul unei instituții din Bacău, situată chiar în coasta parcului central, trântind din când în când pe aleea de beton o ditamai coală de tablă, pentru a mai alunga roiul de ciori care făceau prăpăd în zonă. Nu a avut niciodată succes, pentru că brunetele înaripate doar se făceau că își iau zborul, dar tot pe crengile copacilor rămâneau și croncăneau amarnic. Tot în parcul Bacăului am văzut într-o zi, cam prin aceeași perioadă, zeci de pui de cioară căzuți din arbori. Oamenii primăriei le dărâmau cuiburile, crezând că astfel vom scăpa de păsări. Și metoda aceasta a fost, însă, abandonată.
Și tot prin anii ’70-’80 ai secolului trecut auzeam că vânătorii erau premiați dacă împușcau ciori, ba era chiar o condiție să mai poată practica vânătoarea. Astăzi aud însă că la noi și cioara este pasăre protejată, deși, e drept, unele zone ale țării sunt efectiv invadate de aceste înaripate.Deși cioara – spunea un fermier de pe la noi – are o abilitate excepțională de a scoate din brazdă exact semințele proaspăt puse acolo pentru o viitoare recoltă de porumb și lasă locul „curat”.
Ce-i de făcut? Cioara este cea mai inteligentă pasăre din lume, șmecheră și descurcăreață. Degeaba ai umbla cu bufnița simulată, pentru că nu se va compara niciodată cu cioara vopsită.
Acum patru ani, mai în glumă, mai în serios, la un concurs pentru logoul Bucureștilor cineva a propus cioara, tocmai pentru inteligența ei.