6 noiembrie 2024

Statistică: USR-iștii, cei mai aprigi vacciniști; PSD-iștii, cei mai antivacciniști

Politologul clujean Ionuț Apahideanu a realizat o analiză statistică a legăturilor dintre succesul campaniei de vaccinare anti-COVID și votul la ultimele alegeri parlamentare.

El a analizat corelația dintre rata vaccinării (procentul dintre adulții rezidenți cu cel puțin prima doză la 17 mai) și procentul de voturi obținute de principalele formațiuni politice la Senat în 2020, la nivel de județ. Din analiză au fost excluse județele Covasna, Harghita și Prahova.



Rezultatul analizei este unul cât se poate de interesant: în județele în care USR PLUS a luat voturi multe, rata de vaccinare este mare. În județele unde PSD a luat mai multe voturi, rata de vaccinare e mică.

În cifre, corelația stă în felul următor:

USR-PLUS: +0,83
UDMR: +0,21
PNL: +0,05
PMP: +0,03
AUR: -0,29
Pro România: -0,31
PSD: -0,60

Cum se interpretează aceste date:

Corelația este un termen folosit pentru a defini legătura dintre variabilele observate. În sens restrâns este o măsură a gradului de legătură statistică dintre variabilele cantitative, sub numele de „coeficient de corelaţie”. Cel mai des folosit este coeficientul de corelaţie r al lui Pearson (coeficient de corelaţie liniară), care măsoară gradul de legătură între variabile.
Coeficientul de corelaţie r are valori cuprinse între -1 şi 1. În cazul unui coeficient de corelaţie pozitiv avem o corelaţie directă – cele două variabile corelate variază în acelaşi sens (când una creşte, şi cealaltă creşte, respectiv când una scade, şi cealaltă scade). În cazul unui coeficient de corelaţie negativ avem o corelaţie inversă, cele două variabile corelate variază în sens contrar (când una creşte, cealaltă scade).

Adică, coeficientul de +0,83 de la USR PLUS indică faptul că legătura dintre intenția de vot și intenția de vaccinare este foarte mare (maximul poate fi +1.00). Dealtfel, multă lume se întreaba dacă mai există membri USR PLUS care nu s-au vaccinat.

Coeficientul de +0,05 de la PNL este unul aproape neutru cu o mica influența pozitivă. Concluzia este ca alegătorii PNL nu au o opinie clara asupra vaccinării, jumătate sunt „pentru”, jumătate sunt „contra”.

Coeficientul de -0,60 de la PSD indica faptul ca alegătorii acestui partid se pronunță în mare majoritate împotriva vaccinării (maximul negativ fiind, evident, -1).




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri