Pentru a distrage atenția de la scandalul sexual în care a fost implicat, Bill Clinton a decis bombardarea Iugoslaviei. Pentru câteva luni de zile, atenția întregii planete a fost mutată de la ancheta în care președintele american era acuzat de mărturie mincinoasă la ceea ce se întâmpla în Balcani.
În Israel, Benjamin Netanyahu a ratat formarea unui Guvern după alegerile anticipate din această primăvară. Cel mai longeviv premier israelian nu a mai reușit vechile combinații, nici măcar apelând la extremiștii de dreapta. Prin urmare, altcineva a fost desemnat să formeze Guvernul. Liderul opoziției, Yair Lapid, a anunțat negocieri pentru formarea unei coaliții de uniune națională, inclusiv cu partidele arabe. Un guvern în care să nu fie nici măcar reprezentat este un adevărat pericol pentru Netanyahu, care este cercetat pentru corupție.
Deocamdată, până la formarea noului Executiv, el rămâne premier interimar.
Ceea ce se întâmplă acum în Orientul Mijlociu nu are de-a face nici cu terorismul, nici cu vechiul conflict dintre israelieni și palestinieni, nici cu eternul conflict între Israel și lumea arabă. Ani de zile relațiile, deși încordate și presărate cu numeroase abuzuri, au fost aparent liniștite, mai ales după ofensiva diplomatică a Israelului în lumea arabă, ofensivă finalizată cu relansarea relațiilor politice și comerciale.
Cronologia evenimentelor ne îndreptățește să considerăm că evenimentele din Israel sunt doar o perdea de fum sub care se ascunde un joc politic menit să submineze formarea Guvernului sub conducerea actualului lider al Opoziției și revenirea sau măcar rămânerea la butoane a lui „Bibi” Netanyahu până la următoarea rundă de alegeri anticipate.
Desigur, multă lume se va mira, mai ales că, în general, presa internațională, dar și cea românească, a prezentat evenimentele doar din perspectiva israeliană. Pentru mulți obervatori, conflictul pare să fi început cu tirul de rachete al Hamas, când, de fapt, evenimentele au fost declanșate de raidurile poliției în Ierusalimul de Est, unde palestinienii sunt evacuați din case, demonstrațiile arabilor și, nu în ultimul rând, de conflictul din moscheia Al Aqsa, unde, în ultima vineri din Ramadan, credincioșii au fost atacați de forțele de ordine cu gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene.
Este evident, însă, că situația de ansamblu este una mai complicată. Cu toate acestea, rămâne inexplicabil atacul aviației israeliene asupra clădirii în care-și aveau sediul Associated Press, Al Jazeera și televiziunea de stat din Kuweit.