8 noiembrie 2024

produsele ridicate în vederea neutralizării prezentau un risc de îmbolnăvire a populației, dacă apucau să fie consumate

Zeci de kilograme de carne, confiscate de veterinari de la comercianții din județ

Chiar dacă e pandemie și activitățile economice sunt serios diminuate, inspectorii sanitar veterinari au continuat verificările la comercianți. E drept, nu la aceeași intensitate ca în trecut. Chiar și în aceste condiții, numai luna trecută, s-a reușit verificarea de către angajații Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău a aproape 240 de agenți economici din tot județul.

Prin aceste acțiuni de control s-a urmărit modul în care sunt respectate de către comercianți condițiile de valorificare către consumatori a produselor alimentare. Au fost controlate inclusiv mijloacele auto care transportau animale vii, urmărindu-se, pe lângă veridicitatea documentelor de însoțire, starea de igienă a mijloacelor auto, dar și respectarea regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului.



Probleme grave, la comercianții de peste tot

Cotroalele s-au finalizat, în mare parte, cu aplicarea de sancțiuni cu amenda, totalizând de 75.600 de lei, și confiscarea a peste 60 de kilograme de carne de porc, de vită și tocată, precum și alte 5 kilograme de carne preparată. Au mai fost date și avertismente, ceea ce înseamnă că firmele prinse pe picior greșit vor trebui să remedieze deficiențele, în caz contrar urmând a fi amendate. Amenzile au fost aplicate fie pentru că magazinele sau unitățile de alimentație publică au fost găsite cu spațiile de depozitare sau cele tehnologice de producție neîngrijite (a se citi mizerabile), fie pentru că angajații unităților controlate manipulau alimentele fără a avea mâinile protejate cu mănuși. În plus, s-au găsit nereguli în privința compartimentării vestiarului angajaților sau la raionarea produselor alimentare în funcție de criteriile de compatibilitate dintre acestea.

Produse „no name”, pe rafturi

Grav este că au fost situații, sancționate de inspectorii sanitar veterinari, în care produsele alimentare nu erau depozitate așa cum a indicat, în mod expres, producătorul. Totodată, s-a mai constatat și lipsa documentelor de înregistrare a activității (autorizația de funcționare, eliberată de DSVSA). În plus, unii comercianți nici măcar nu au putut dovedi că aveau la raft mărfuri sigure, obținute în unități autorizate, de pe alimente lipsind etichetele care să indice proveniența sau data când au fost produse.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014