29 septembrie 2024
OpiniiEditorialPuneți laserul pe ei!

Puneți laserul pe ei!

Povestea celui mai puternic laser din Europa – cum este numită lucrarea făcută în ultimii ani în România, la Măgurele, cu bani europeni – revine în actualitate așa cum ne-am fi așteptat mai puțin. Am crezut că am dat lovitura cu așa realizare, că putem ridica din nou capul în fața lumii măcar pe acest motiv. Dar Europa ne plesnește peste ochi! În Europa a fost constituit un consorțiu european care urma să includă și laserul de la noi, dar și alte două lasere, din Cehia și Ungaria, numit Extreme Light Infrastructure – Research Infrastructure Consortium (ELI-EIRC). Dar România a fost exclusă dintre fondatorii lui.

Cum se întâmplă deseori pe la noi, despre o asemenea poveste aflăm abia acum, la început de mai, deși povestea făcea furori încă de la începutul anului prin lume. Ba chiar mai demult, pentru că s-a întârziat ani întregi cu finalizarea proiectului. Și mai aflăm, cu stupoare, că de excluderea din ELI-EIRC vinovații ar fi tot de pe la noi, deși unii privesc chiorâș spre Franța, care, se spune, ar brodi un asemenea joc, să tragă spuza pe turta ei.



Cam acum un an m-am întâlnit, aici, în Bacău, cu un om pe care unii îl mai numesc și „părintele laserului de la Măgurele”, Vergilius Petrus Corpaci. Specialistul spunea că laserul în discuție ar fi, totuși, cel mai puternic din lume, iar puterea lui ar fi a zecea parte din cea a Soarelui. Dar a mai spus ceva: că părinții laserului sunt, de fapt, românii înșiși. În 1968, când au intrat rușii în Praga, erau gata-gata să intre și la noi. Pericolul era real, iar pe Prut erau deja concentrate divizii de tancuri sovietice. Ei bine, noi atunci aveam, în armată, două lasere primitive, pe mașini Molotov. Trupele noastre au fost acolo la locul potrivit, chiar când rușii voiau să atace cu vreo 11 tancuri. Era noaptea, la ora 1,32, când s-au folosit cele două lasere, iar turelele tancurilor au fost retezate, ceea ce i-a oprit pe ruși.

Mă gândesc, acum, la talentul pe care l-am dovedit în domeniu încă de atunci. Dar și la ce ar fi dacă am pune din nou laserul pe vinovați, pe cei din povestea care tocmai face furori. Iar vinovații reali se pare că sunt mai ales prin curtea noastră.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img