23 septembrie 2024
Top StoryPrefectul consideră că bugetul nu poate fi amendat de consilieri

Prefectul consideră că bugetul nu poate fi amendat de consilieri

Iureșul provocat de recenta adoptare a bugetului municipiului Bacău este departe de a se încheia. Astfel, prefectul județului, Leonard Bulai, într-o conferință de presă susținută azi, 27 aprilie, a afirmat că decizia de a ataca în instanță amendamentul celor 12 consilieri locali prin care a fost adoptat bugetul municipiului are la bază o serie de nelegalități.
Una dintre acestea se referă la faptul că „amendamentele cu un impact substanțial” au fost făcute fără a fi verificate de aparatul de specialitate, subliniind că primarul ar fi fost singurul, conform Codului Administrativ, care ar fi putut propune un buget, consilierii locali putând doar să-l aprobe sau să-l respingă.

„La acest moment, bugetul municipiului Bacău este blocat, deoarece nu a fost respectat termenul de 22 aprilie pentru înregistrarea acestuia la ANAF. Urmările acestei neînregistrări sunt, în primul rând, faptul că Bacăul nu va mai primi cote defalcate de TVA și orice alte venituri de la bugetul de stat. Va trebui să funcționeze doar din veniturile proprii și nu va putea efectua cheltuieli”, a arătat prefectul Leonard Bulai.



În plus, acesta a subliniat faptul că, din discuțiile avute cu administratorul public, banii de funcționare disponibili în acest moment în cadrul primăriei vor ajunge pentru cel mult două luni de zile. Prefectul Bulai a mai spus că va solicita instanțelor de judecată să scurteze termenele procedurale, astfel încât să nu fie mai mari de o săptămână, motivând prin faptul că bugetul îi afectează pe toți cei 140.000 de locuitori.

Probleme de legalitate la proiectul trenului urban

Un alt element de nelegalitate invocat de prefectul Bulai este cel legat de suma aprobată pentru proiectul trenului urban. „S-a dat un milion de lei pentru trenul urban. Nu s-a dat pentru proiect, ci pentru a se cumpăra trenul. Ce să facem cu el? Cumpărăm un tren și după care ne întrebăm pe unde va trece?”, a întrebat retoric prefectul Leonard Bulai. Pe de altă parte, prefectul județului a mai arătat și faptul că există o hotărâre a consiliului local care nu a fost contrasemnată de către secretarul general. „Pe termen lung, se poate ajunge chiar și la falimentul municipiului, în lipsa nui buget. Gândiți-vă la centrele de vaccinare, la contractele în derulare etc, toate vor fi blocate în cel mai scurt timp”, a concluzionat prefectul județului Bacău, Leonard Bulai.

La rândul său, Tudorița Lungu, subprefectul județului, a subliniat faptul că Instituția Prefectului are obligația de a verifica legalitatea hotărârilor emise de consiliile locale, respectiv de Consiliul Județean. „Am constatat nelegalități și suntem obligați să atacăm în contencios administrativ. (…) Consilierii locali au dreptul să depună amendamente, dar trebuie formulate în scris, iar pentru a putea fi dezbătute, acestea trebuie depuse la secretarul general cel mai târziu în ziua ședinței consiliului local sau județean. Or, cred că secretarul general a refuzat semnarea tocmai pentru că nu a văzut acest amendament înainte de ședință și nici comisiile de specialitate”, a punctat subprefectul Tudorița Lungu.

Prefectul îl contrazice pe primarul Viziteu
Primarul Bacăului a scris pe Facebook, că ANAF ar fi confirmat că amendamentul la buget ar fi cu probleme și că bugetul nu este aprobat. „ANAF este a doua instituție care spune că cei de la PSD au comis un act grav și au păcălit o serie de consilieri să le și susțină amendamentul care blochează bugetul”, susține primarul Viziteu. Prefectul, însă, în conferința de presă, a precizat că bugetul municipiului Bacău nici nu a fost depus la ANAF. Pe cale de consecință, ANAF nu s-ar fi putut pronunța asupra bugetului. Instituția a trimis Primăriei doar o adresă prin care o înștiința că bugetul nu a fost depus în termenul legal.
Răzvan Bibire



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img