Deși rata de incidență a scăzut în municipiul Bacău până la 2,11 la mie, de o săptămână orașul a rămas blocat cu restricțiile ca și când ar avea, încă, peste 3 la mie. De vină este legislația care prevede că reevaluarea unei localități se face doar după două săptămâni.
Bacăul nu este singura localitate blocata în acest sistem. Comuna Orbeni, care a ajuns, ieri, la o rată de infectare de 0,79 la mie are, în continuare aceleași restricții ca și când ar avea peste 3 la mie și va fi reevaluată abia pe 2 mai, ca și municipiul Bacău.
Comuna Urechești, care are acum 1,93 la mie a rămas cu restricțiile și va fi reevaluata abia pe 8 mai. Iteștiul, care a coborât la 3,24 la mie va fi reevaluată abia mâine, fiind consemnată în zona restricțiilor cuprinse între 4-7,5 la mie. La fel și Gârleniul, care a ajuns la 3,66 la mie, va fi reevaluat abia pe 29 aprilie.
Comuna Berești – Bistrița, care a ajuns la 4,9 la mie, va fi reevaluata mâine, fiind, încă sub restricțiile aferente ratei de infectare de peste 7,5 la mie. Legislația actuală permite ca unei localități să-i fie impuse restricții imedia ce depășește un prag – 3, 4 sau 7,5 la mie.
Pentru aceasta se convoacă imediat Consiliul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), care să decidă ce măsuri se iau. Dar, dacă rata de incidență scade într-o localitate sub unul dintre aceste praguri, trebuie să aștepte două săptămâni până când CJSU va decide să ridice restricțiile.
În același timp, autoritățile nu au prezentat niciodată vreo documentație care să explice impunerea acestor praguri. Pentru că o rată de 3 la mie înseamnă, de fapt, 0,3 la sută.
Într-o localitate cum e Bacăul, care are o populație declarată de 196.000 de persoane, înseamnă circa 580 de bolnavi. Pentru o comună cu 1.500 de locuitori, sunt suficienți 5 bolnavi pentru a trece pragul de 3 la mie.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.