23 septembrie 2024

Nr.1

Nu-i de ici-colea să găsești Unul care, în primele șase-șapte luni de mandat, să nimerească numai și numai în gard. Bașca Unul ales în fruntea unui municipiu reședință de județ. Și, mai presus de toate, Unul care să reprezinte o formațiune politică din arcul guvernamental, cu posibilități majoritare de acțiune și la nivel local. Singurul (studiu de) caz cunoscut este cel al Unuia din Bacău. Unul care pare să aibă o țintă fixă: direct în gard. Cu înverșunare de caterpillar. Iar și iar. Și iar. Fie că a fost vorba de execuții, plângeri penale, amenințări cu procese sau picioare rupte, Unul nu și-a refuzat nimic. Nici măcar laptopuri la sume amețitoare.

Dar toate acestea pălesc în comparație cu proiectele sale majore care, rând pe rând, au picat la vot în CL: de la taxe locale nesimțite și până la un buget anual repetent. Ca atare, Unul ar trebui tras de mânecă și atenționat nu doar că șosetele albe nu se potrivesc cu un costum de culoare închisă, ci și că nu-i suficient să fii Unul pentru ca tot ce-ți tună ție prin minte să se și pună în practică. E nevoie de proiecte bune, viabile. De diplomație și putere de convingere. De echilibru. Și de o bună relaționare cu cei din jur, pentru că, la urma-urmelor, rămâi (cât o să rămâi) Unul al tuturor băcăuanilor, chiar dacă nu te-au ales decât o mică parte dintre aceștia.



Ca material didactic ajutător, un banc. Care se potrivește la fix cu situația. Se zice că un habarnist cu pretenții de mare vânător s-a lăudat ca va împușca un urs. Omul și-a luat pușca, a plecat în pădure, dar aici ursul l-a prins și l-a dezarmat. Ca să scape cu viață, vânătorul i-a căzut în genunchi: „Fac orice, numai cruță-mi viața”. Dorind să-l umilească, ursul l-a pus să-i… Hai să spunem doar că ursul i-a zis: „Îți dau drumul dacă smulgi capul la o libelulă”. Vânătorul s-a conformat, dar, nervos că nu i-a ieșit planul și furios că a mai fost și înjosit, a revenit în pădure a doua zi pentru a se răzbuna. Numai că scenariul s-a repetat. Și s-a tooot repetat vreme îndelungată. La a enșpea nereușită, ce să vezi? Precum câinele lui Pavlov, vânătorul s-a dus de bunăvoie să rezolve libelula. La care, amuzat, ursul i-a făcut șmecherește cu ochiul: „Băi, fratele miresei, dar bag de seamă că ție chiar a început să-ți placă”.

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img