Băcăuanii care și-au închiriat proprietățile trebuie să depună la Fisc declarația unică. Potrivit Codului fiscal, obligația revine tuturor proprietarilor, indiferent dacă înregistrează sau nu contractele de închiriere la Finanțe. Reamintim că proprietarii de imobile nu mai sunt obligați să înregistreze la Fisc contractele de închiriere. Termenul final de depunere a declarației unice expiră pe 25 mai, inclusiv. Aceasta este și data limită pentru estimarea veniturilor pe 2021.
Potrivit legislației fiscale, trebuie fiscalizate veniturile în bani şi/sau în natură, provenind din cedarea folosinţei bunurilor mobile şi imobile, obţinute în calitate de proprietar, uzufructuar sau alt deţinător legal, pentru care venitul net se determină în sistem real sau pe baza cotelor forfetare de cheltuieli. Acestea pot fi venituri din închirierea bunurilor din categoria activităţilor independente, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, în scop turistic, sau venituri din cedarea folosinţei bunurilor, altele decât cele enunțate mai sus.
Închirierea în scop turistic a camerelor din locuințele private, impozitate
Câștigurile din cedarea folosinţei bunurilor, încadrate în categoria „venituri din activităţi independente”, sunt cele obținute din derularea unui număr mai mare de cinci contracte de închiriere/subînchiriere, calificate în categoria venituri din activităţi independente, precum și veniturile obţinute din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare mai mare de cinci camere de închiriat, care determină venitul net anual în sistem real, pe baza datelor din contabilitate. Din acest an, pentru închirierile în scop turistic, de până la cinci camere anual, se aplică, obligatoriu, normele de venit. Prin urmare, se vor plăti impozit și contribuții raportate la normele de venit stabilite de Fisc, indiferent de valoarea veniturilor obținute.
Cât se plătește
Impozitul pe veniturile din chirii este în procent de 10% din suma rămasă după ce a fost scăzută cotă forfetară de 40% din valoarea chiriei. În plus, contribuția la sănătate – CASS – se plătește doar la veniturile care depășesc 12 salarii minime brute. Bunăoară, pentru veniturile din 2021, raportarea venitului net se face la un plafon de 27.600 lei. Impozitul și eventualele contribuții datorate în baza declarației unice se pot face oricând și în oricâte tranșe decide contribuabilul, dar nu mai târziu de 25 mai.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.