Pentru al treilea an consecutiv, fermierii băcăuani care vor alege să cultive usturoi pe ternurile lor vor fi ajutați de stat. Astfel, Guvernul a aprobat o hotărâre care modifică şi completează HG nr.108/2019 pentru aprobarea schemei ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi. Practic, cultivatorii de usturoi vor primi subvenții de 3.000 euro/ha. Ajutorul de minimis nu trebuie să depăşească valoarea maximă de 20.000 euro/trei exerciţii financiare/beneficiar. Pentru a primi acești bani, fermierii trebuie să valorifice producția în perioada 15 iunie – 22 noiembrie.
Depunerea documentelor justificative se va face până la data de 29 noiembrie. În plus, pentru a fi considerați eligibili, producătorii agricoli trebuie să dețină o suprafață cultivată cu usturoi de minimum 3.000 mp și să obțină o producție de cel puțin 3 kg /10 mp. Beneficiarii ajutorului de stat trebuie să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu usturoi la data depunerii cererii. Totodată, producătorii de usturoi trebuie să deţină o evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor.
Potrivit Direcției Agricole Bacău, anul trecut, la nivel de județ, 9 fermieri s-au înscris pentru a primi subvenții, față de doar 2, în anul precedent. Subvenția de 3.000 euro pe hectarul de usturoi a scăzut, din cauza numărului mare de solicitanți, la nivel național, ceea ce a dus la depășirea plafonului alocat, așa cum, de altfel, s-a întâmplat și în cazul cultivatorilor de tomate. Cert este că fermierii băcăuani au cultivat cu usturoi aproape 8 hectare de teren, în diferite zone din județ: Podu Turcului, Glăvănești, Solonț, Corbasca și Roșiori. Cea mai mare suprafață cu usturoi – 2,05 ha – a aparținut unei femei din Podu Turcului. Aceasta a încasat subvenții de la stat de circa 6.150 de euro. România a înregistrat un declin cu peste 30% în privința producţiei de usturoi, de la circa 67.000 de tone în 2010, la 44.000 de tone în 2020. În schimb, importurile au crescut, tocmai pentru a asigura necesarul intern. La noi, consumul de usturoi anual/cap de locuitor este de 2,2 – 2,3 kilograme.