25 decembrie 2024

Biserica de lemn descoperita dupa 300 de ani

In timpul lucrarii de reconsolidare, efectuate de curând, o biserica din comuna Casin si-a dezvaluit adevarata identitate. Satenii au trait tot timpul cu impresia ca lacasul lor de cult este unul nou, construit in ultimii ani, insa au avut surpriza sa constate ca biserica a fost ridicata pe o structura de lemn, in urma cu … 300 de ani. De altfel, traditia lucrului migalos a cioplirii si sculptarii lemnului este una veche in zona, unde traiesc si foarte multi mesteri populari. Pâna si cuiele care prind sindrila pe acoperisul caselor sunt facute tot din lemn, la fel ca si portile, prispele sau usile de la pridvor.

Materialul de baza al tuturor constructiilor din comuna Casin este lemnul. Chiar si o biserica din satul Curita si-a dezvaluit adevarata identitate in acest an, in urma lucrarilor de reconsolidare. Preotul paroh al lacasului de cult a descoperit, in timp ce decoperta tencuiala de lut, ca structura bisericii este tot din lemn si dateaza din anii 1550. Constantin Tudose, un localnic, a incercat sa-i reconstituie istoria. “Intr-adevar, decopertând tencuiala de lut, de fapt un amestec de nisip si var, s-a descoperit o minunatie de sculpura pe lemn, in trei straturi, care de fapt era structura acestei biserici, a spus Tudose. Totul e din lemn, inclusiv temelia. Biserica e construita de 300 de ani. Aici, odata, a fost un schit, in jurul anului 1550. Totul e facut din lemn de stejar, pâna si cuiele ce fac legatura intre pereti si acoperis sunt din lemn. Apoi penele puse in zid, acea «puriceala» cum se spune pe la noi sunt tot din lemn si sunt prinse in pereti pentru a putea sta tencuiala. Lemnul s-a conservat in timp si e aproape intact. Este ceva autentic, fara beton sau alte materiale.”



Comuna portilor de lemn. Cea mai veche provine din secolul XIX

Pe lânga biserica, cu model unicat pe toata valea, in comuna aproape la fiecare casa sunt minunate porti de lemn. De altfel, portile de lemn sunt un fel de brand al comunei. Unele dintre ele sunt foarte vechi. In zona au trait si inca mai traiesc adevarati mesteri populari care au indragit sculpura in lemn si au dus traditia din neam in neam. Gheorghe Cuciureanu, Ion Ardeleanu sau Neculai Mocanu s-au dus in Ceruri, dar au ramas inca Neculai Comaneciu, Ion Fuiora, Nicolae Coman sau Marcel Ditu, cei care cu migala si dragoste continua traditia cioplirii lemnului in sat. Cea mai veche poarta a comunei, ridicata numai din lemn, este din secolul XIX. “Este poarta din prima generatie, a mai explicat Constantin Tudose. Are acoperis separat pentru toate cele trei stâlpuri care o compune. E mica, spre deosebire de celelalte porti care sunt mai mari si mai generoase. E facuta din lemn daltuit, care a rezistat in structura, facuta din mâini nestiute. Si cepurile sunt din lemn, nu en imic industrializat. Scândurile sunt foarte late, taiate la o trasca, din lemn de stejar si salcâm provenit de pe mosia Casinului. Este o poarta unica.”

Porti din 1930 si clopotnita din 1903

Celelalte porti din comuna Casin au toate trei stâlpi, acoperis si sculpuri de o rara frumusete, din lemn de stejar, salcâm sau brad, adus de pe mosia satului. Cele mai vechi porti sunt construite numai din lemn, altele au stâlpii inalti de 3,5 metri, cu acoperis comun, altele sunt din anii 1930, pe stâlpi de piatra cioplita, cu obloane de lemn. Si clopotnita bisericii este din lemn si dateaza din 1903. Sunt case, in Casin, Curita sau Pochita, vechi de 100 de ani, dar care si acum rezista in constructia tip, cu bârne din brad, in care nu se gaseste deloc fier sau beton. Pâna si cuiele care au prins sindrila pe acoperis sunt tot din lemn. In Casin traditia lemnului a rezistat in ciuda trecerii timpului, la fel ca si portul popular, obiceiurile, dansurile nationale si datinele stramosesti.
Roxana Neagu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img