11 ianuarie 2025

In memoriam: Dr. Dorel Rape, închinăciune omului și iubirii de viață

O altă veste neașteptată s-a abătut asupra comunității din stațiunea Slănic-Moldova. După ce în urmă cu doar câteva zile s-a stins din viață medicul balneolog Gheorghe Palaloga, iată că, din nefericire, luni, 5 aprilie, la nici 68 de ani, s-a ridicat la cer și dr. Dorel Rape, medic slănicean get-beget (cu numele de prozator și poet, Dorel Raape).

Aflat de peste treizeci de ani în slujba oamenilor, specializat în pediatrie iar mai apoi în medicina de familie, dr. Dorel Rape a avut mereu în suflet apropierea de cei suferinzi, iar în vorbe, cuvinte de alinare, de încurajare, pline de optimism, presărate de multe ori cu mult umor, ceea ce i-a atras respectul și simpatia localnicilor și pacienților care s-au tratat în stațiune. Personalitate complexă, cu valențe enciclopedice, medicul Dorel Rape s-a exprimat într-un mod cu totul special, atipic, mai cu seamă în domeniul literaturii, spiritualității și artei (pictură, sculptură), creațiile sale fiind o rezultantă a preocupărilor legate de sensul existenței lui și a semenilor săi pe acest pământ.



O existență privită uneori cu ironie, persiflare, chiar sarcasm, dar plină de căutări, cu observații obiective, bine argumentate, realiste. Nu lipsesc din opera sa absurdul, subiectivismul, ficțiunea, erotismul, alegoria, burlescul, postmodernismul, transcedentul, livrescul, iubirea, religia, filosofia, politica, libertatea cugetării, dar și alienarea individului, ceea ce denotă, fără nicio îndoială, o vastă cultură, o extraordinară percepție a spațiului și timpului istoric, fizic și spiritual. Prin toate acestea, Dorel Rape a demonstrat cât de mult a iubit viața, cât a suferit și a îndurat pentru ea, dar și cât s-a bucurat de ea, deopotrivă de cei apropiați lui.

Dr. Dorel Raape (n. 13 august 1953, Târgu-Ocna – d. 5 aprilie 2021, Slănic-Moldova), medic, dramaturg, prozator, poet, pictor, sculptor.

Studii: Şcoala generală nr.1 Slănic-Moldova, Liceul Târgu Ocna (1971), Şcoala Sanitară (curs de 2 ani, Ploieşti-1972 şi Bacău-1973), Facultatea de Pediatrie din cadrul Universităţii de Medicină din Bucureşti (1981), specializare în domeniul „Medicina de familie” la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T.Popa” Iaşi (1993).

Volume de proză și poezie publicate (ale căror ilustrații sunt realizate de autor): „Texte…” – Textele convorbirilor colonelului (rezervă) Tristan Danubius cu Sache Ische înregistrate de Serviciile Secrete ale Imperiului (Cu extrase din Enciclopedia Galactică)”, Bacău, Editura „Corgal Press”, 2000; „Noaptea valpurgică în Draculatown”, Cluj-Napoca, Ed.Cybela, 2002; „Cazania Îngerului Căzut. Jurnalul Sărmanului Dionis sau despre Complexul Humbert-Lolita”, Baia Mare, Ed. Zestrea, 2003, „TRISTân TZARA Apei Dâmboviței” (volum de poezii), Baia Mare, Ed. Enesis, 2019; „Ca sarea în bucate… far niente”, Brăila, Ed. Lucas, 2020. În manuscris, mai are și alte poezii (unele traduse în limba esperanto), un roman („Cazanii satanice-Jurnalul Sărmanului Dionis”), piese de teatru.

Premii: Marele Premiu şi Trofeul Festivalului de Creaţie şi Interpretare teatrală „Ion Luca”, Bacău, 1994, cu piesa „Meșterul Manole” (preşedintele juriului, Valentin Silvestru); Premiul I la Festivalul de comedie „Ion Băieşu”, 1995; Premiul al II-lea la Concursul Naţional de Creaţie Literară „Tudor Arghezi – Cuvinte potrivite” pentru manuscrisul „Texte…” (1995); Premiul II pentru eseu, la Concursul Național de Literatură „Nichifor Crainic”- Giurgiu (1995).

A fost inclus în „Enciclopedia scriitorilor români contemporani de pretutindeni” prin volumul lansat în incinta Bibliotecii Naționale din Chișinău, în 24 ianuarie 2020, de Ziua Unirii Principatelor Române (Coordonatori: scriitorul Traian Vasilcău și academicianul Mihai Cimpoi).

Impresii: „Dorel Raape este un scriitor la care luciditatea generează, programatic, autoironie: «Literatura Română a pierdut enorm că practic medicina, iar Medicina Română nu a câştigat nimic». În viziunea medicului Dorel Raape, definiția comediei, care se regăsește din plin în opera sa, sună cam așa: «Îmi place Universul în care viețuiesc, Univers unde două linii sunt paralele doar într-un singur punct, punct numit COMEDIE”. (Eugen Budău)

„Inepuizabil și irepetabil ca formulă estetică, autorul unor romane de succes, premiate și elogiate de critici prestigioși, reușește să ne surprindă cu fiecare apariție editorială, dovedindu‐ne capacitatea sa uluitoare de a se reinventa de fiecare dată, prin forța și mobilitatea unui talent ieșit din comun. Dorel Raape este un artist atipic în contextul literaturii noastre, nu numai prin noutatea incontestabilă a stilului, ci și prin densitatea materialului epic, prin avalanșa noianului de informații enciclopedice, dobândite prin studiu și cercetare din varii domenii ale artei și științei”. (Virginia Chiriac)

„Cine sunt eu?” se întreba deseori Dorel Raape, iar răspunsul a venit din partea poetului Charles Baudelaire: „Je suis comme le roi d’un pays pluvieux,/ Riche, mais impuissant, jeune et pourtant très vieux” („Sunt ca regele unei țări ploioase,/ Bogat, dar neajutorat, tânăr și totuși foarte bătrân”)…

Drum lin spre cer, dragul meu prieten și confrate în ale scrisului! Dumnezeu să te odihnească și să te aibă în pază! Condoleanțe familiei!

Cu enormă tristețe în suflet și regret etern, Romulus-Dan Busnea

P.S. Alte detalii despre viața și opera medicului Dorel Rape le puteți accesa pe site-ul personal https://www.dorelraape.ro/



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img