25 noiembrie 2024

Elevii stranieri revin in bancile scolilor bacauane

Au venit acasa. Au lasat in urma traiul greu printre straini si au ales sa-si continue studiile in scolile bacauane. S-au intors fericiti, cu o experienta de viata. Stiu foarte bine cel putin o limba straina, a tarii in care au copilarit fortat si au crescut alaturi de oameni pe care nu ii intelegeau, au acum o alta deschidere, dar inca se mai lupta sa se acomodeze. Sunt elevii stranierilor care s-au intors acasa. Spun ei, definitiv.

Elevii stranierilor se intorc acasa. Pentru ca mereu, oriude ai fi, oriunde ai munci, oriunde te-ai stabili, pentru câtiva ani, fortat de unele cauze obiective, tot acasa e mai bine. Am stat de vorba cu patru dintre ei. Intâmplarea a facut ca toti patru sa revina in Bacau din Cizma, de pe meleagurile straine si rigide ale Italiei. „Acum in Italia e greu. Parintii mei nu si-au mai gasit loc de munca asa ca eu i-am rugat sa ia decizia de a veni inapoi in tara. Munceau zi lumina, de dimineata pâna seara si abia ne descurcam. Era greu, nu mai erau bani, nu mai aveau ce munci. Aici e mai bine”, ne-a spus Ramona Vernica. S-a mutat cu parintii tocmai in Torino, de când era mica. „Nu stiam sa vorbesc nici limba româna. Am invatat-o alaturi de mama, care statea cu mine si noaptea sa invat sa scriu, sa citesc. La scoala invatam in paralel limba italiana. „Unde ma duceam eu la scoala, plecam dimineata la 7.00 si ma intorceam ori la 14.00, ori la 17.00. In functie de cum era orarul”. A fost greu la inceput, dar a trebuit sa se adapteze. Vrând-nevrând.



Inca nepregatiti

Mihai Marian Ciosu a stat si el in Torino mai multi ani. Inca nu s-a acomodat cu România, dar e bucuros ca este printre ai lui. „Mi-e greu. Cel mai greu imi este ca nu stiu limba româna. Inca mai invat. Abia inteleg ce se vorbeste”, ne-a marturisit sincer, usor timid. Am aplicat la mai multe licee din Bacau, dar acum sunt aici, la Colegiul Economic. Am vrut la fostul liceu PTTR sau la «Antipa». E frumos, dar inca nu sunt pregatit. Am fost 8 ani in Italia, chiar clasele I-VIII. Am multe de recuperat. Nu stiu ce sa zic acum, asist la ore, dar mi-e greu.” Sabina Apostol in schimb e fericita ca dosarul ei de transfer a fost deja si aprobat. E isteata, frumoasa, increzatoare in fortele ei. „Ma simt si eu eleva ca toti ceilalti. E greu pentru ca sunt unele discipline, cum ar fi Chimia sau Fizica, pe care nu le-am studiat acolo si am ceva probleme. Dar inteleg. Am facut deja exercitii si inteleg tot. Probabil o sa mai fac si eu ceva pregatire, dar deocamdata nu ma gândesc la asta”, ne-a declarat. E eleva in clasa a IX-a O, la Colegiul Economic „Ion Ghica”, profil contabilitate. A fost plecata 6 ani in Milano, când era in clasa a III-a. „Acolo poate era mai usor. Dar profesorii nu erau asa simpatici ca aici. E diferenta, dar nu-mi pare rau ca m-am intors.” Deja se gândeste si la facultate. Vrea sa devina un bun contabil.

Nu se regasea in istoria lor

Din Roma a venit acasa si Denisa Paholnischi. A revenit cu emotii, dar sigura pe ea. „Am incercat si la alte licee, dar nu am avut media necesara. A fost greu cu dosarul. Acum studiez Economia si imi place. Cred ca e o meserie de viitor. Acolo, in Italia, nu aveam oferte ca aici. Si acolo e mai multa teorie, dar sistemul era rigid. Colegii aveau alta mentalitate, erau mult diferiti de mine. Unele materii erau usoare, altele foarte grele. De exemplu Istoria. Invatam istoria lor si imi era greu sa o inteleg. Nu ma regaseam.” Pâna acum s-a desccurcat, dar are deja are probleme la Chimie, pe care nu a studiat-o deloc. Povesteste ca pauzele de la scoala erau putine si scurte, ca parintii trebuiau sa o ia de la unitatea de invatamânt, desi era una mica, de cartier, sub semnatura. Asa era sistemul, pe care nici acum nu-l intelege. Incearca sa uite probleme pe care le-a avut acolo, dar si pe colegii care au acceptat-o destul de greu.

154 de elevi reinmatriculati

In aceasta perioada, unitatile de invatamânt bacauane sunt luate cu asalt de tinerii care au studiat in strainatate si au ales sa fie reinmatriculati in scolile de acasa. Numai in acest an scolar s-au inscris deja 154 de astfel de elevi, care pâna la definitivarea situatiei scolare, au statut de auditori. Criza economica ce a afectat tarile europene in care bacauanii plecat sa lucreze pentru o viata mai buna, dar si sistemul de invatamânt diferit de cel din România sunt principalele motive pentru care parintii au hotarât sa-si aduca inapoi copiii la studiu in scolile din judet. In timp, din diferite motive, multe chiar de neadaptare, elevii au decis sa revina in tara si incearca sa se reacomodeze cu exigentele din scoala româneasca. „Este o realitate. Au fost ani in care parintii plecau in strainatate fara ei, erau lasati in grija vecinilor sau cunostintelor si apareau probleme. Ulterior, parintii au decis sa-i ia si copiii cu ei. Dar unii nu s-au acomodat. Asa ca revin in scolile noastre. Noi avem repartizati de Inspectoratul Scolar 4 astfel de elevi”, a declarat prof. Dana Enache, directorul Colegiului Economic „I. Ghica” Bacau.

Statut de auditori

Predomina dosarele elevilor intorsi din Italia, insa sunt si tineri veniti din tari precum Spania si Grecia. Majoritatea lor sunt in invatamântul gimnazial, si doar 6, in cel liceal. 37 sunt inscrisi in scolile din Bacau, alti 15 in cele din Onesti, 8 in Moinesti, 7 in Comanesti si restul de 87 in scolile din mediul rural. Toti acesti elevi sunt trecuti in catalog doar cu creionul, sub rezerva echivalarii studiilor. In tot acest timp, ei au doar statut de auditori, nu primesc note, nu sunt ascultati. Participa efectiv la ore si atât.

Procedura de inregistrare a unui astfel de dosar este destul de greoaie. Dosarul este trimis la Ministerul Educatiei, la Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor din Bucuresti. Trebuie prezentate printre altele, foaia matricola in original de la scoala unde acestia au studiat, pentru toti anii, traduceri legalizate dupa aceste documente si copii dupa pasaport si dupa certificatul de nastere al copilului. In general, elevii ramân in unitatea scolara unde au fost acceptati, dupa aprobarea dosarului. Singura conditie este sa nu se depaseasca numarul de 30 de elevi pe clasa, conform legii.

Anul scolar trecut au fost inregistrati 150 de elevi „stranieri”, iar in anul 2010 au plecat in alt judet 678 de elevi, alti 268 au plecat in strainatate, 357 au venit in bancile din scolile bacauane din alte judete, iar alti 54 au revenit din strainatate. Cei mai multi sunt din invatamântul primar si din mediul rural.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014