În ceea ce privește sacrificarea mieilor în gospodăriile populației, responsabilii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău precizează că animalele pot fi sacrificate doar pentru consumul propriu din familie.
„Sacrificarea mieilor și consumul cărnii de miel în gospodăria/curtea cetățeanului nu intră sub incidența legislației comunitare. În schimb, este interzisă comercializarea cărnii de miel pentru consum public, direct din gospodăria proprie. Menționăm că, la nivelul județului Bacău, nu a fost, încă, aprobată inființarea de spații sau locuri amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor”, au transmis reprezentanții DSVSA Bacău.
Crotaliile provenite de la caprinele și ovinele sacrificate în gospodăria proprie trebuie predate medicului veterinar din localitate, în termen de 7 zile de la sacrificare. Pe de altă parte, cei care vor să vândă miei pentru masa de Paște a băcăuanilor vor fi obligați să-i sacrifice doar la unul dintre cele două abatoare autorizate, din localitățile Nicolae Bălcescu și Mănăstirea Cașin.
Restricții severe în zonele cu pestă porcină africană
Important de reținut că va fi interzis transportul mieilor destinați tăierii, proveniți din zonele unde s-au impus restricții din cauza confirmării unui focar de pestă porcină africană (PPA) la porcii domestici. De altfel, nici o altă specie de animal domestic nu poate pătrunde în exploatație, nici nu poate ieși din aceasta sau din zona de supraveghere. „Având în vedere situația epidemiologică la nivelul judetului Bacau în direcția pestei porcine africane (PPA), se vor respecta cu strictețe cerințele sanitare veterinare privind mișcarea porcinelor și a altor specii de animale”, avertizează reprezentanții DSVSA Bacău.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.