12 ianuarie 2025

Ruta ecumenică din județul Bacău, recunoscută ca Rută Culturală Turistică Regională

În calitatea sa de membru al Acordului Parţial Extins privind Rutele Culturale Certificate de Consiliul Europei (conform Legii nr. 59/2013), Serviciul Relații Internaționale și Afaceri Europene în Domeniul Turismului din cadrul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a creat un sistem voluntar de „recunoaștere” a Rutelor Cultural Turistice, dezvoltate de organizațiile din domeniul turismului/culturii sau de autoritățile publice locale/județene, pentru dezvoltarea și promovarea turismului cultural.

Pentru obținerea recunoașterii unei astfel de rute, MEAT a solicitat celor interesați o documentație care să cuprindă o serie de date tehnice, precum denumirea și tematica rutei, descrierea obiectivelor turistice incluse în listă, lungimea totală a rutei și perioada de timp de la un obiectiv la altul, descrierea rutei, tipul transportului, localități de tranzit, unități de cazare existente pe traseul respectiv, posibilități de agrement etc.



Rutele Cultural Turistice Naționale trebuie să cuprindă obiective turistice din minimum trei județe, iar cele realizate la nivel regional vor cuprinde obiective turistice din minimum două localități, acestea fiind folosite ca instrumente pentru promovarea și dezvoltarea produsului turistic prin schimburile de bune practici.

Printre cele 15 instituții publice care au obținut recunoașterea Rutelor Cultural Turistice dezvoltate pe plan regional se numără și Consiliul Județean Bacău, prin Serviciul Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău (SPJPTCAS), cu „Ruta Ecumenică din județul Bacău”.

Ruta cuprinde lăcașurile de cult din localitățile Bacău, Pogleț (Corbasca), Răchitoasa, Tisa Silvestri (Odobești), Diaconești (Agăș), Dărmănești, Târgu-Ocna, Slănic-Moldova, Oituz, Onești, Bogdana (Ștefan cel Mare), Mănăstirea Cașin, însoțite de toate datele tehnice prevăzute în documentație. Aceasta este, totodată, și o recunoaștere a dezvoltării și promovării turismului băcăuan din ultimii ani, la care și-a adus contibuția SPJPTCAS Bacău.

În urma implementării sistemului voluntar de recunoaștere a Rutelor Cultural Turistice dezvoltate pe plan local/regional/național, acestea sunt promovate și pe site-ul MEAT, aici.

Ruta ecumenică din județul Bacău poate fi accesată pe site-ul de turism al SPJPTCAS, la https://turism-bacau.ro/ruta-ecumenica/.

Romulus-Dan Busnea



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img