10 ianuarie 2025

E.On Gaz vrea stramutarea dosarului in cazul blocului explodat

Rasturnare de situatie in dosarul blocului de pe strada Martir Horea, distrus in urma cu doi ani in urma unei deflagratii. Ajuns in instanta, la termenul de marti, avocatul societatii E.On Gaz a solicitat stramutarea procesului intr-un alt judet pe motiv ca magistratii de aici n-ar putea fi impartiali. La auzul acestei cereri, pagubitii au sarit ca arsi si spun ca nu-si permit sa se plimbe prin tara. Pâna acum, numarul celor care s-au constituit parte civila trece de 50 de persoane insa aparatorul lor spune ca se poate ajunge si la 100 de pagubiti.

Dosarul in care s-a cercetat explozia blocului de pe strada Martir Horea si in care au fost trimisi in judecata mai multi angajati ai E.On Gaz, inclusiv societatea furnizoare, pentru distrugere din culpa si vatamare corporala din culpa, a ajuns in instanta. Marti a avut loc al doilea termen si când toata lumea credea ca se va amâna din nou, din lipsa de procedura pe motiv ca unii inculpati n-au luat cunostinta de citatie, a venit si bomba din partea avocatului societatii. Acesta a anuntat ca a inaintat deja la Inalta Curte de Casatie si Justitie stramutarea dosarului la o alta instanta din tara, termenul fiind stabilit pentru 1 noiembrie. „Din punctul nostru de vedere, solutionarea cauzei la aceasta instanta ar fi extrem de dificila deoarece, din pricina imprejurarilor cauzei, noi consideram ca impartialitatea judecatorilor este pusa in discutie. Acest eveniment dramatic a creat o anumita situatie care, credem noi, face foarte dificila misiunea judecatorilor. Practic, actul de justitie are de suferit tocmai datorita evenimentului ca atare si in conditiile acestea noi credem ca este mai bine ca o alta instanta, egala in grad, sa solutioneze cauza aceasta. Inalta Curte de Casatie si Justitie este singura care poate sa decida locul in care va fi stramutat procesul”, a declarat Constantin Iordachescu, avocatul SC E.On Gaz.



„Vrem dreptate”

La auzul acestei solicitari, pagubitii au sarit ca arsi si spun ca ei nu-si permit sa umble prin tara, la alte instante. „Procesul trebuie sa se judece acolo unde a avut loc prejudiciul respectiv. Asta este un fel de amânare, de tergiversare. Pe noi ne intereseaza sa ni construiasca ce am avut, interior si exterior, si sa ne acorde daunele respective la bunurile distruse urmare a exploziei. Culpa nu este, si s-a dovedit ca nu este, a locatarilor. Ca atare, asta vrem. Dreptate. Primaria tergiverseaza. Ma asteptam ca la acest proces sa fie adusi sefii, nu acarul Paun, niste muncitori sau maistri care spun ca n-au supravegheat, n-au urmarit. Se implinesc doi ani si nu s-au luat niciun fel de masuri. S-a intrat in case, ni s-au furat cazile din bai”, se plânge Dumitru Zalaru, unul dintre pagubiti. Si aparatorul lor crede ca mutarea dosarului va ingreuna cu mult procesul. „La termenul de astazi (n.r. ieri), aparatorii E.On au depus un certificat de grefa de la Inalta Curtea de Casatie si Justitie si dovedesc, astfel, ca pe 1 noiembrie se va analiza cererea lor de stramutare a dosarului. Inca nu stim care sunt motivele care au fost invocate. Le vom afla si noi in cursul saptamânii care urmeaza. Asa cum au spus partile vatamate din dosar ne-ar fi excesiv de greu sa ajungem la o alta judecatorie pentru solutionarea acestui dosar”, a declarat avocat Bogdan Pocovnicu, aparatorul unora dintre pagubiti.

Zeci de oameni pagubiti

Pâna acum s-au constituit parte civila si au fost citate in dosar peste 50 de persoane, insa aparatorii spun ca numarul ar putea ajunge pâna la 100. Cei mai afectati sunt proprietarii celor 15 apartamente distruse in urma exploziei si care locuiesc si acum in chirie. Urmatorul termen in dosar va fi pe 6 noiembrie. Pâna atunci se va judeca si cererea de stramutare, iar pagubitii vor afla daca vor trebui sa mearga in alt judet sau daca procesul va ramâne in Bacau.

Inculpatii au inceput sa se imbolnaveasca

La termenul din 2 octombrie s-a invocat lipsa de procedura dupa ce s-a ajuns la concluzia ca doi inculpati nu au luat act de citarea la proces. Unul dintre ei este internat in spital, fiind operat pe coloana, iar avocatul spune ca nu stia de termen si oricum nu putea veni. Tot ieri a mai fost citata si una dintre partile vatamate, care intre timp a murit.

Banii pentru refacerea blocului stau in cont

Guvernul a alocat sub forma de ajutor de urgenta suma de 1 milion de lei pentru refacerea blocului si astfel oamenii sa se intoarca mai repede acasa. Primaria Bacau a facut pâna acum mai multe studii, a proptit cladirea in niste piloni si cam atât. Urmatorul pas era organizarea licitatiei, desemnarea unui câstigator si demararea lucrarilor.

„Eu nu ma pot duce in alt judet. Sunt bolnava si sunt multi in aceasta situatie, de aceea nu stiu cum vom rezolva. Nu mi se pare corecta stramutarea. Acum stau cu chirie.”
Maria Apalaghiei – pagubita

„Suntem foarte multe parti vatamate. Majoritatea dintre noi sunt in vârsta, cu copii, cu probleme. O sa ne vina foarte greu sa ne deplasam la o alta instanta. Nu cred ca un judecator dintr-un alt judet ar judeca altfel decât cel de aici. Nu exista niciu motiv pentru care sa fie stramutat dosarul.”
Ioan Visan – pagubit



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img