A fost înființată și a început să lucreze comisia pentru parcări pe raza municipiului Bacău.
Va fi pus în dezbatere publică primul regulament de parcări, începând cu 9 aprilie, timp de 30 de zile, care va include parcările rezidențiale, cele publice, modul de plată și vor fi prezentate băcăuanilor toate investițiile necesare pentru amenajarea de noi locuri de parcare cu senzori.
„Estimăm că la sfârșitul lunii mai, pe masa consiliului local se va afla spre aprobare regulamentul final. Până la sfârșitul anului 2021, primăria va avea integrate cel puțin trei aplicații de parcări. Trebuie menționat că Bacăul va fi primul oraș din țară care va taxa parcarea la minut și nu la oră, în parcările publice. Taxarea la minut vine în avantajul șoferilor care vor plăti doar atât cât staționeză autoturismul, nu minim o oră așa cum este acum”, a declarat primarul Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu.
Strâns legat de parcări, a început să lucreze și comisia pentru ridicarea garajelor nelegale din cartierele municipiului, prima zonă în care se va acționa în sensul ridicării garajelor fiind Carpați.
„Ridicarea garajelor nelegale este o primă etapă, urmând ca, în viitorul apropiat, toate construcțiile din beton să dispară, locul lor fiind luat de parcări moderne, luminate, spații verzi și spații de joacă pentru copii”, a mai anunțat primarul Bacăului.
Edilul spune că în oraș sunt 63.493 de mașini înmatriculate și 16.297 de locuri de parcare publice, semnalizate și marcate.
La acest moment, sunt în discuție și analiză două metode de acordare a locurilor de parcare. Prima este cea clasică, adică prin licitație deschisă iar cea de-a doua, mult mai facilă pentru cetățeni, este cea prin aplicație digitală, direct de pe telefonul mobil.
Licitația este o procedură greoaie, foarte elaborată, care are mai multe dezavantaje decât avantaje. Este vorba despre birocrație. Trebuie elaborat un contract care este semnat de ambele părți, adică muncipalitate și cetățean, trebuie reînnoit la un anumit interval de timp, toate moficările care apar în decursul vremii trebuie prevăzute în anexe.
Cea de-a doua variantă, cea digitală, prevede un preț fix pentru fiecare proprietar de autoturism. Înscrierea se face electronic, prin aplicație, pe baza unor criterii care se vor regăsi în regulamentul pentru parcări.
„Luăm în considerare ambele variante dar decizia finală va fi luată după dezbaterea publică și după propunerile venite atât de la cetățeni cât și de la consilierii locali. Oricare variantă va fi pusă în aplicare, locurile de parcare vor fi atribuite doar după amenajarea, semnalizarea și numerotarea acestora”, a mai spus primarul.
Pentru parcările de reședință, prioritare sunt persoanele fizice care îndeplinesc următoarele criterii: domiciliu în imobilele care au arondate locurile de parcare, să fie proprietari/utilizator al unui autoturism (comodat, leasing etc.) declarat la Direcția de Taxe și Impozite, să nu aibă datorii la bugetul local, să fie posesori de RCA și ITP valabile.
În decursul lunii aprilie, după centralizarea tuturor datelor la nivelul comisiei de lucru pentru parcări, regulamentul va intra în dezbatere publică, vreme de 30 de zile, conform legii.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.