6 noiembrie 2024

ATENȚIE! Fermierii care dau foc ogoarelor riscă să rămână fără subvenții

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) Bacău îi atenționează pe fermierii care dau foc resturilor vegetale că riscă să piardă subvențiile de la stat. În plus, aceștia pot fi sancțiunați cu amendă de autoritățile de mediu și de pompieri.

Potrivit specialiștilor, focul pus pe ogoare duce la creșterea riscului de eroziune, dar mai ales la poluarea atmosferei, prin degajarea de bioxid de carbon și amplificarea fenomenului de efect de seră. De altfel, legislația UE referitoare la subvențiile acordate agricultorilor prevede asigurarea de bune condiţii agricole şi de mediu terenurilor (Good Agricultural and Environmental Conditions – GAEC), prin menținerea nivelului de materie organică din sol, inclusiv interdicția de a incendia miriștile arabile.



„Una dintre cerințele obligatorii pentru fermieri se referă la interdicția arderii resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente. În acest sens, avem încheiat un protocol de colaborare cu Garda Naţională de Mediu şi cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Prin urmare, părţile se angajează să colaboreze pentru creşterea eficienţei acţiunilor de control privind respectarea de către fermierii care solicită sprijin financiar din fonduri europene şi naţionale”, au precizat reprezentanții APIA Bacău.

În aceste condiții, pe lângă informarea permanentă a fermierilor referitor la interdicția arderii resturilor vegetale pe terenul arabil, Garda de Mediu și ISU desfășurarea de controale de specialitate. Controalele sunt amplificate mai ales în lunile februarie, martie și aprilie când, de regulă, s-au înregistrat cele mai mari suprafețe arse.

Amenzi usturătoare și anularea subvențiilor

Astfel, beneficiarii de subvenții pe terenurile cărora au fost descoperite indicii privind arderea resturilor vegetale riscă sancţiuni administrative. În termeni simpli, fermieriilor în culpă li se vor tăia din subvențiile la care ar fi avut dreptul, în procente de 5% până la 100%, inclusiv celor care nu au legătură cu incendierea terenurilor, pentru simplul motiv că nu au ținut sub observație proprietățile. Sunt excluse cazurile de forţă majoră sau circumstanţele excepţionale.

„În situaţia în care nu sunt respectate normele privind ecocondiţionalitatea, în orice moment din cursul anului calendaristic, şi când respectiva neconformitate este rezultatul unei acţiuni sau omisiuni direct imputabile beneficiarului  de subvenții, sunt aplicate sancţiuni administrative sub forma unor reduceri sau a unor excluderi din cuantumul total al plăţilor efectuate sau care urmează să fie efectuate”, au subliniat reprezentanții APIA Bacău.

Pe de altă parte, și ISU și Garda de Mediu sunt exigente, aplicând măsuri sancționatorii, în scopul descurajării persoanelor care recurg la igienizare prin incendiere etc.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri