12 ianuarie 2025

„Jurnal.Bacău”, un spectacol despre istoria cu „i” mic

Teatrul Municipal „Bacovia” a prezentat, pe 5 și 7 martie, premiera spectacolului „Jurnal.Bacău”, aparținând regizoarei Carmen Lidia Vidu. Este vorba despre un spectacol de teatru documentar, în care actorii au devenit ei înșiși, prin poveștile prezentate, file de istorie a teatrului. Din distribuție fac parte patru actori, din patru generații diferite, dar a căror viață este legată de Teatrul Municipal „Bacovia”.

  • Viorel Baltag s-a născut în 1948, anul în care a luat ființă și instituția. Deși a avut și opțiunea unei cariere în muzică, Viorel Baltag a ales să devină actor, regretul său cel mai mare fiind că în România nu a putut juca într-un musical.
  • Florina Găzdaru, una dintre cele mai cunoscute actrițe ale scenei băcăuane, a venit în teatru la 18 ani și jumătate. În teatru a crescut-o pe Miruna, fiica sa, și tot în teatru s-au format legături de familie, pe viață. Florina Găzdaru povestește și cum erau nevoiți actorii să joace în deplasare și cum teatrul se autofinanța prin vânzarea de ouă.
  • Eliza Noemi Judeu, actrița-manager, explică, prin discursul său, ce își dorește pentru Teatrul Municipal „Bacovia”, din 2016, viața sa fiind împărțită între rolurile de pe scenă și programul de management prin care și-a dorit mereu diversificarea publicurilor și atragerea oamenilor la teatru printr-o paletă largă de evenimente culturale. Aceasta a atras atenția și asupra stării avansate de degradare a clădirii în care instituția își desfășoară activitatea și asupra demersurilor pe care le-a făcut pentru recuperarea ei.
  • Bianca Babașa reprezintă tânăra generație din teatrul băcăuan. Revenită de la București, după finalizarea studiilor, aceasta face o mărturisire onestă despre faptul că este pe jumătate de etnie romă. Tânăra actriță spune că și-ar dori ca publicul să vină mai des în sala de spectacole și că trupa tânără poate aduce plusvaloare instituției.

Discursurile celor patru actori au fost susținute în fundal de proiecțiile foto din arhiva personală și alte surse documentare, așezate de Cristina Baciu (multimedia).



«Jurnal.Bacău» este un exercițiu necesar pentru că este vorba despre asumarea unei funcții a unui teatru, într-o comunitate. Cred că dramaturgia contemporană, din care face parte într-un fel și teatrul documentar, vorbește despre o generație a prezentului, și, mai mult decât atât, teatrul documentar vorbește despre o comunitate. Mi se pare că prin acest spectacol se poate pune o cărămidă la structura de rezistență a Teatrului, și că e un pion din elementul de recuperare, deci chiar cred că pentru prima oară un spectacol de teatru devine funcțional într-un proces, într-un moment de recuperare a unei clădiri de patrimoniu”, a spus Carmen Lidia Vidu, despre spectacolul pe care l-a regizat.

La spectacolul din 5 martie au fost invitați să participe și consilierii locali. Următoarea reprezentație „Jurnal.Bacău” va avea loc pe 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului. Cotidianul Deșteptarea, Jurnal FM și Etv au fost parteneri media ai evenimentului. O parte dintre fotografiile din spectacol provin din arhiva Deșteptarea.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img