Numarul turistilor a crescut cu peste 20 la suta fata de anul precedent
Datele Directiei Judetene de Statistica arata ca, in primele sapte luni din acest an, numarul turistilor a crescut cu 30 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut. „Numarul turistilor in primele sapte luni a fost de aproximativ 49.500 de persoane din care 89 la suta români si doar 10 la suta din ei turisti nerezidenti”, a explicat Eugenia Harja, directorul Directiei Judetene de Statistica (DJS) Bacau. Concret, fata de anul trecut, am primit cu peste 11 mii de turisti in plus, majoritatea de la noi din tara, in timp ce numarul strainilor a crescut doar cu 164. Durata medie a sederii pentru turistii care au vizitat judetul a fost de 2,6 innoptari de persoana, fata de 3 anul trecut.
E bine, dar nu datorita eforturilor autoritatilor, spun tur-operatorii din domeniu. Asta pentru ca „judetul nostru ramâne in continuare de tranzit, prea putin pentru turism si aproape deloc pentru afaceri”, este de parere Dumitru Nanescu, vicepresedinte al patronatului ANAT. Singurele destinatii turistice care au mai atras vizitatori in ultimii ani au fost statiunile Slanic Moldova si Târgu-Ocna, acolo unde ar trebui sa ne concentram, spun agentii de turism, sa atragem din ce in ce mai multi clienti. „De marti, chiar organizam la Slanic-Moldova «Bursa balneo». Este o intâlnire a marilor tur-operatori, unde se vor contracta bazele de tratament pentru anul viitor. In plus, vor avea loc forumuri pe aceasta tema si noi incercam sa promovam puternic ceea ce avem in judetul Bacau”, mai spune Nanescu.
Ne-am facut planuri pentru doua decenii!
Din 2010, judetul Bacau are o strategie de dezvoltare in care un capitol este dedicat turismul. Documentul prezinta punctele tari, punctele slabe si oportunitatile care ar trebui valorificate in urmatorii 20 de ani: atragerea investitorilor care sa valorifice munca ieftina si calificata, terenurile si imobilele, valorificarea traditiilor si mestesugurilor, existenta programelor nationale de dezvoltare a turismului, existenta fondurilor europene directionate spre semnalizarea si promovarea obiectivelor turistice. Problema e ca judetul Bacau are obiective turistice putine si modeste. Ca si tur-operatorii, Dragos Benea, presedintele CJ Bacau, apreciaza ca un plan de actiune in acest domeniu trebuie sa se concentreze „pe axa Slanic Moldova-Târgu Ocna”, indiferent daca e vorba de investitii in infrastructura sau in servicii. „Slanic Moldova si Tg. Ocna trebuie sa fie pariul nostru pentru urmatorii ani. Daca incepem sa vedem turism peste tot, pierdem timpul”, a declarat Dragos Benea.
Avem zeci de manastiri si biserici vechi
Totusi, presedintele CJ nu a ignorat total restul judetului, existenta unor biserici vechi, de lemn, a cladirilor de patrimoniu, a zonelor piscicole din est etc. CJ Bacau are doua proiecte prin care isi propuna sa atraga investitori si turisti in zona. E vorba de PROBACTUR – „Promovarea judetului Bacau ca destinatie turistica: agrement, sanatate, cultura”, in valoare de 1,03 milioane de lei, si „Promovarea produselor piscicole si de acvacultura”, care va atrage 1,3 milioane de lei. Primul are trei pachete: „Turismul de agrement si balnear”, „Turismul cultural”, care vizeaza Centrul „George Enescu” din Tescani, un muzeu etnografic, Castelul Stirbei, Casele memoriale „George Bacovia” si „Nicu Enea” si „Turismul ecleziastic”, bazat pe manastirile din judet. Avem 26 de manastiri si schituri in judet, mai cunoscute fiind cele Bogdana, Poglet, Ciolpani, Runc, Rachitoasa, Lipova, dar si multe biserici vechi de 400-500 de ani. Al doilea proiect vizeaza editarea de brosuri si pliante pentru promovarea zonelor piscicole si incurajarea consumului de peste, organizarea de conferinte, târguri si expozitii. Deocamdata, proiectele sunt scoase la licitatie pe SEAP, prin urmare e prea devreme pentru a sti daca vor aduce sau nu vreun câstig.
In Regiunea Nord-Est, judetul Bacau se claseaza pe locul al patrulea din punct de vedere al numarului de turisti. Suntem devansati de judetele Suceava – care a avut cel mai mare numar de turisti in primele sapte luni din acest an, respectiv 128.032, Iasi – cu 103.922 vizitatori in acest interval si Neamt – care a fost vizitat de circa 76.000 de persoane in prima parte a anului. Vorbim de judete care in perioada de iarna au statiunile ocupate la capacitate maxima pentru ca au si pârtii de schi, iar pe timp de vara pun la dispozitie alte distractii.
Silvia Patrascanu
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.