Președintele Consiliului Județean Bacău, Valentin Ivancea, a prezentat mai multe observații vizavi de anexa 7/03 prin care guvernul PNL/USR a alocat fonduri doar municipiului Bacău. Acesta spune că sunt alte 92 de unități administrativ-teritoriale din județ – municipii, orașe, comune – care nu au primit niciun leu, „dovadă că actuala guvernare e străină de împărțirea echitabilă a fondurilor”, a precizat președintele Ivancea.
„Așa au procedat și în decembrie, când fostul guvern PNL, cu dl. Cîțu la conducerea Ministerului Finanțelor, a alocat 900 milioane lei din fondul de rezervă, în ultima săptămână din an, banii fiind dirijați exclusiv către primăriile PNL. Această nouă alocare discreționară, prin anexa 7/03 la bugetul de stat, pune Consiliul Județean Bacău în poziția de a acționa ca un factor de echilibru în finanțarea bugetelor locale. În caz contrar, zeci de localități din județ riscă să intre în colaps financiar. Mă văd nevoit ca în propunerea de buget județean pe 2021 să prindem acest principiu, legitim, de echilibrare și compensare a alocărilor. În județul Bacău nu există doar municipiul de reședință.”
Valentin Ivancea, președintele CJ Bacău
Acesta mai declară că va avea în vedere, de asemenea, nevoia de cofinanțare a proiectelor derulate de primării în condițiile în care administrațiile locale trebuie să continue să-și desfășoare activitatea, iar proiectele și investițiile pornite prin PNDL să fie duse la bun sfârșit.
Pentru echipa de la Consiliul Județean Bacău un obiectiv prioritar este implementarea investițiilor cu fonduri europene în apă și canalizare, în cele 41 unități administrativ-teritoriale din județ. Este vorba de investiții în valoare de aproximativ jumătate de miliard de euro, din care numai pentru dezvoltarea municipiului Bacău acestea vizează:
– lucrările la stația de demanganizare (componentă a Rezervei de apă), aflate în plină desfășurare, fiind la un grad fizic de implementare de aprox. 30%;
– licitația privind reabilitarea tronsonului Stejaru – Bacău, din aducțiunea Valea Uzului pe 23 km lungime, proces care este în derulare;
– licitația pentru reabilitarea rețelelor de distribuție a apei în municipiul Bacău, pentru reducerea pierderilor, licitație lansată deja, având termen de depunere a ofertelor 12 aprilie 2021.
„Am urmărit prioritizarea investițiilor pe apă/canalizare din municipiul Bacău, inclusiv cu asigurarea finanțării din bugetul Consiliului Județean (ex. stația de demanganizare). Municipiul de reședință dispune de o alocare de 65 milioane euro, prin contractul cu finanțare europeană pe care l-am semnat în decembrie anul trecut, fiind unul dintre cei mai importanți beneficiari ai acestor investiții”, a mai arătat Valentin Ivancea, președintele CJ Bacău.