6 noiembrie 2024

Trotuarele din Bacău, marea provocare a persoanelor cu handicap locomotor

Primăvara ne dă târcoale și numai gândul că zilele vor fi însorite, cu temperaturi îmbietoare, ne îndeamnă la plimbare. Acest aspect este valabil și pentru persoanele cu handicap locomotor, care se deplasează cu scaunul rulant și care nu au mai ieșit de multă vreme din casă. În cazul acestor persoane, iarna nu este un anotimp prietenos, mai ales atunci când este zăpadă și practic deplasarea devine imposibilă. Numai că, în cazul acestor persoane, bucuria unui nou început este umbrită de…trotuare și căi de acces, care dau mare bătaie de cap. Cum?

Ioana Tătaru este o tânără de 35 de ani și de când se știe s-a deplasat în scaunul cu rotile. Mama ei, Emilia Tătaru, îi este însoțitor. Ne-am întâlnit pe la Sala Sporturilor, acolo unde încercau să coboare un trotuar. Un om normal nici nu poate să se gândească cât de dificilă este această operațiune având în vedere cât de înalte sunt trotuarele – aproximativ 20 de centimetri – iar acele căi de acces sunt probabil la jumătate și de cele mai multe ori pe ele sunt parcate mașini. Cu aceeași problemă se mai confruntă și mămicile cu landouri, dar în acest caz sunt situații temporare, pentru că cei mici cresc, iar femeile uită prin ce au trecut.



„Vai săraca…”. Și atât.

Revenim la întâlnirea cu Ioana, de lângă Sala Sporturilor, acolo unde efectiv se chinuia să coboare bordura în căruțul cu rotile. Dacă ar fi fost singură, i-ar fi fost imposibil. Și nici cu însoțitor nu e prea ușor pentru că scaunul se înclină atât de tare încât e foarte aproape să cadă din el. „Dar de câte ori nu am căzut…”, spune Ioana făcând haz de necaz. De data aceasta a avut noroc, mai mulți oameni oferindu-se să o ajute. A fost un caz fericit pentru că de cele mai multe ori, trecătorii se uită și merg mai departe. Alții spun că nu știu cum să acționeze în astfel de situații, iar alții își fac cruce și o compătimesc: „vai săraca…”. Și atât.

500 de lei indemnizație de handicap

Odată coborât trotuarul, strada trecută, urmează… urcatul. Aceeași problemă. După câteva urcări și coborâri de trotuare, mama Ioanei, însoțitoare, e obosită peste măsură. Are o vârstă respectabilă, ceva probleme de sănătate, dar și intervenții chirurgicale. „Am deschis zeci și sute de uși în atâția ani. Am vorbit de problema asta cu toată lumea. Toți spuneau «o să facem», dar după ce au fost aleși, toți au uitat. Ei sunt niște persoane nedorite de societate”, spune cu supărare Emilia Tătaru, care a precizat și sumele pe care Ioana le primește de la stat. Mai exact 500 de lei indemnizație de handicap și 1.300 indemnizație de însoțitor. „1.300 se duc la însoțitor iar cu 500 trebuie să trăiești: facturi, medicamente și facturi. Cum să trăiești așa? Cât a fost Olguța Vasilescu a ridicat indemnizația și a ajuns la 1.300. Înainte nu era 1.000 de lei. Am bănuit că Olguța avea pe cineva în famile, că trăgea tare pentru treaba asta”, a explicat mama Ioanei.

Am decis să facem câțiva „pași” împreună și de la Sala Sporturilor spre Tic Tac drumul s-a dovedit a fi un chin. Pe lângă faptul că trotuarele sunt înguste, bordurile și căile de acces sunt destul de înalte, pe lângă lucrări în stradă și lucrări finalizate aiurea, căile de acces pe trotuare sunt blocate și de mașini parcate cel mai probabil neregulamentar. Probabil că e greu de înțeles din cuvinte, de aceea vă invităm să urmăriți o galerie foto. Iar situații similare sunt în tot orașul, după cum ne semnalează Ioana Tătaru care spune că singura zonă în care lucrurile stau bine din acest punct de vedere fiind în centru.

Campioană națională…

Acasă, Ioana se descurcă, într-o oarecare măsură, singură. Chiar și gătește, aparatura de bucătărie fiind specială și adaptată pentru înălțimea unei persoane în scaun rulant. Sunt însă și lucruri pe care nu le face fără ajutor. Noroc că locuiește la parter și mai iese în grădină. În prezent își continuă studiile, fiind elevă în clasa a XI-a la seral la Colegiul Tehnic de Comunicații „N.V. Karpen”. Acum condițiile sunt vitrege din cauza pandemiei, dar, înainte, Ioana frecventa mai multe asociații unde desfășura diferite activități, lucru care îi lipsește foarte mult. Așa că, acum, se mulțumește cu „sportul” pe care îl practică în stradă, la urcat și coborât borduri, acolo unde cel mai probabil ar deveni „campioană națională”.

CE SPUNE PRIMĂRIA?

Ionuț Avram, purtător de cuvânt la Primăria Bacău: „În această primăvară vor începe lucrări punctuale de întreținere și reparații peste tot prin oraș. Exista o mulțime de probleme relativ minore de care nu s-a ocupat nimeni vreme de cel puțin patru ani: pietonale stricate, asa cum este pe Bulevardul Unirii vizavi de Colegiul Economic, scări sărite, exemplul fiind cele de la Cascada, spații verzi transformate în noroi, stâlpi de iluminat ruginiți. Știm și de problema rămpilor la trecerele de pietoni pentru persoanele cu handicap locomotor, au fost proiectate prea abrupt. Se vor remedia, în cursul acestui an. Cerem doar un pic de răbdare din partea băcăuanilor, nu s-a putut interveni până acum din cauza temperaturilor mai scăzute din sezonul rece însă, repet, din această primăvară, cetățenii vor vedea echipele de intervenție peste tot prin Bacău. Le mulțumim pentru răbdarea de care au dat dovadă și îi asiguram că fața municipiului se va schimba în bine”.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri