În vremuri sumbre, de pandemie, când viaţa noastră este atât de restricţionată, întâlnirile pe viu între oameni, şi acelea limitate, cu măsuri de siguranţă impuse, au un farmec special. Şi un freamăt. Ne-am săturat de online, care a avut şi beneficii, recunosc, aducându-ne în case evenimente culturale excepţionale, pe care nici nu am fi visat să le vedem, dar nimic nu se compară cu împărtăşirea live a emoţiei dintr-o sală de spectacol.
Sau din oricare alt loc în care se întâmplă ceva, se înfiripă o poveste, un fapt de artă sub ochii oamenilor. Se creează o magie şi sunt fericiţi cei care au fost acolo, trăind acele clipe, şi mă gândesc la seara de vineri de la Centrul de Cultură „George Apostu”, la „Provocările colocviale” lansate de acesta. Un eveniment cultural bine gândit, în detaliu, cu fineţe, un tot armonios care a început cu o mărturisire a scriitorului Ion Fercu „Despre Dumnezeu, incertitudine şi cunoaştere”.
O mărturisire caldă şi pasionantă, invitând la reflecţie, la interogaţie, care a fost ascultată cu mare atenţie şi viu interes. De altfel, la Centrul Apostu vine un public fidel locului de mulţi ani şi care s-a profesionalizat, aş putea spune, ştiind să asculte şi chiar să-şi ţină respiraţia în momentele de graţie. Şi au fost dintre acestea nu puţine la admirabila întâlnire prilejuită de apariţia romanului „Dac-aş fi fost Dumnezeu” al lui Ion Fercu. Un roman de o mare profunzime, absolut tulburător, cu un sound marquezian.
Citindu-l, cu pătrundere şi evidentă empatie, Geo Popa a imaginat şi coordonat un excelent spectacol, de mare intensitate dramatică, de emoţie copleşitoare. L-a adus în faţa ochilor noştri, în cel mai credibil mod, meditativ, trist şi însingurat, sau cu o explozie de dureroase, ardente trăiri, pe Petre Farina, eroul romanului, relevând subteranele unui destin dramatic. Soprana Andreea Simon, cu vocea ei încântătoare şi graţioasa prezenţă, foarte implicată, pianista Cornelia Zurita Villafranca şi criticul literar Adrian Jicu, inspirat şi expresiv, s-au topit perfect în alchimia spectacolului.
Şi a fost încă una din serile memorabile de la Centrul de Cultură „George Apostu”, datorată întregii echipe de profesionişti ai culturii de aici. O echipă bine sudată, disciplinată, având conştiinţa lucrului bine făcut, şi care ştie să întâmpine cu amabilitate desăvârşită, cu bucurie, publicul. Care vine şi revine aici, ştiind că-l aşteaptă lucruri interesante, clipe de artă şi de viaţă încărcate de o energie aparte, ieşite din comun.