13 ianuarie 2025

Senzații gustative unice la gogoșeria „La Bunica”. De Dragobete, dragostea trece dulce… prin stomac

Suntem în anul 2021, în secolul vitezei, când totul se vinde și totul se cumpără, iar de cele mai multe ori oamenii uită să se uite și la calitate. Iar când vine vorba de calitate românescă, automat mergem cu gândul la tradiții. Mai găsim așa ceva în ziua de azi? Ei bine, da. Și e chiar în „buricul târgului”, și îți poate oferi o excursie temporală în vremea când plăcintele, gogoșile și clătitele aveau un gust fantastic de „acasă” românesc. Vorbim așadar de Gogoșeria „La Bunica”.

De aproape două luni, băcăuanii care tranzitează zona pieței centrale, pe partea cu Liceul Economic, chiar la semafor, au avut plăcerea să vadă cum niște doamne îmbrăcate în straie populare românești îi ademenesc cu dulciurile de altădată. Cu toții ridică privirea și citesc pe firma colorată în tricolor: Gogoși. La Bunica. Mirosul, un parfum dulce de altă dată, te face să deschizi larg portofelul și să-ți potolești pofta. Ce mai!? Răsfățul papilelor gustative. Un lucru atât de simplu și cu un efect uriaș. E clar. Trebuie să-i cunoaștem pe oamenii de aici.



„Aveam acest spațiu de câțiva ani și am considerat că la traficul pietonal din această zonă, cel mai potrivit era să facem o gogoșerie”, a povestit Cristi Bârgu, administratorul de aici, care și-a adus aminte că, în copilărie, aici în zonă era o gogoșerie renumită, chiar lângă stația de ambulanță. „Erau niște gogoși foarte bune, făcute în baie de ulei. Eu locuiam în zona de sud a orașului, dar când mergeam cu autobuzul mereu mă opream acolo la o gogoașă”, a mai spus Cristi Bârgu care astfel duce povestea mai departe și dorește să le amintească băcăuanilor de vremurile de altădată. De „La Bunica” poți savura gogoșile simple sau cele umplute cu gemuri și dulcețuri, brânzoaice moldovenești, turte pe plită-așa cum le făcea bunica-simple sau umplute cu măsline și ceapă, dar și alte preparate.

„Pot să spun că ne mândrim cu produse naturale, așa cum era în vremea bunicilor”, a precizat administratorul de „La Bunica”, care a subliniat că reacția băcăuanilor a fost încântătoare, că oamenii au apreciat atât portul fetelor care lucrează aici cât și calitatea produselor. Dacă tot am pomenit de portul personalului, trebuie să notăm că a fost prima condiție pentru a lucra aici.

Chiar dacă la interviuri s-a prezentat o persoană bine pregătită, cu experiență în patiserie, faptul că a refuzat să poarte veșmintele populare tradiționale a făcut imposibilă colaborarea, Cristi Bârgu sublinind că dorința lui este să ducă tradițiile românești mai departe, o datorie pe care o avem cu toții. Și pentru că surprizele vor continua la gogoșeria „La Bunica”, trebuie să spunem că în curând ne vom bucura și de covrigii aceia groși și plin cu mac, cum erau în vremurile de odinioară. Cu alte cuvinte, tradiția românească dăinuie și e împletită perfect cu o sărbătoare de-a noastră, de Dragobete, aici unde totul e făcut cu și din dragoste. La plăcinte, înainte!



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img