Familia Ion si Corina Moldoveanu din comuna Casin are preocupari deosebite ce se pot constitui intr-un exemplu al consecventei si perseverentei. Astfel, aceasta familie ingrijeste peste 6000 prepelite, ce traiesc intr-un adevarat microclimat adecvat lor. Intr-o hala care are toate dotarile utile (apa curenta, canalizare dar si o temperatura optima, cuprinsa intre 25-30 de grade Celsius), Corina Moldoveanu, impreuna cu sotul sau (de profesie silvicultor), ajutati de cei trei fii de vârsta scolara, trudesc pentru dezvoltarea unei afaceri in acest domeniu. Din preajma locului de adapostire al prepelitelor, Corina Moldoveanu (foto) ne-a declarat ca “in urma cu 7 ani, am inceput ca sa cresc prepelite in numar mic, pentru necesarul familiei noastre. Aflasem ca ouale acestor pasari nu contin colesterol iar carnea lor este bogata in proteine, lucruri care sunt benefice pentru sanatate. Din dorinta ca eu si familia mea sa ne bucuram de sanatate si sa avem si o viata decenta si prospera, am hotarât sa extindem cresterea prepelitelor, la un numar mai mare. Astfel, din septembrie 2011 am ajuns la concluzia ca pot ca sa demarez o afacere si am optat sa marim la câteva mii cresterea prepelitelor, dezvoltând aceasta afacere in mijlocul familiei”.
Au pornit de la zero
Despre prepelite, Corina Moldoveanu ne-a spus ca sunt destul de pretentioase, au un grad ridicat de stres. Astfel, ele sunt obisnuite cu 6-8 ore de odihna si 3 mese pe zi, lucruri care necesita o atentie foarte mare. Orele meselor trebuie respectate cu strictete iar furajele folosite in hrana lor sunt de o calitate speciala. “In permanenta innoiesc generatiile, efectivul de prepelite, având amenajate in hala si conditii de incubare. Nu am cumparat nici macar un pui de prepelita, toata dezvoltarea a fost proprie. Reusesc sa vând o parte din oua in magazinele alimentare din municipiul Onesti. Este loc de mult mai bine deoarece, necunoscându-se valorile nutritive si benefice ale oualor si carnii de prepelita, aceasta piata de desfacere nu este atât de stralucita iar câstigurile «fabuloase» mentionate pe internet nu se regasesc in practica de zi cu zi. In principal intentionez sa inchei contracte mai mari pentru ca productia de oua de prepelita este insemnata”, ne-a mai declarat ea.
Proiecte de viitor
Gândurile familiei Ion si Corina Moldoveanu sunt mult mai mari. In acest sens ea a mentionat: “Dezvoltând aceasta afacere in familie consideram ca un sprijin ar fi binevenit – un ajutor financiar din partea Uniunii Europene prin accesarea Masurii 112, «Instalarea tânarului fermier». Pe cont propriu am dezvoltat o ferma mixta in care alaturi de cele 6000 de prepelite avem si câteva sute de pasari de curte si mai multi porci. In proprietatea familiei avem si cultura vegetala, o livada. Am depus un proiect pentru finantare si in baza acestui proiect s-au facut verificari de catre Directia Agricola Bacau, certificându-se faptul ca sunt indeplinite conditiile unui sprijin de la Uniunea Europeana pentru extinderea si modernizarea unei exploatatii”. Inspectorul Mircea Tanase, de la Directia Agricola Bacau, care consiliaza aceasta tânara familie de fermieri, ne-a declarat ca “finantarile pentru instalarea tânarului fermier au in vedere nu numai o extindere a fermei ci si o modernizare a acestora. Este un program de finantare care ii sprijina pe fermierii ce nu locuiesc in zonele montane, in care primeaza cresterea animalelor ci traiesc intr-o zona deluroasa, unde trebuie valorificat tot ceea ce iti ofera natura. Astfel sunt incurajate cresterea prepelitelor, stuparitul dar si cresterea animalelor. Cei care indeplinesc conditiile cerute de Uniunea Europeana sunt sprijiniti financiar ca sa dezvolte o afacere pentru tot ce ii ofera zona”.
O schimbare binevenita
Demn de remarcat este faptul ca pentru a se dedica acestor frumoase lucruri Corina Moldoveanu a renuntat la meseria de vânzatoare (in magazinele alimentare) si a urmat in anul trecut cursul de calificare ca lucrator in cresterea animalelor (organizat de Asociatia “Repere”). In prezent ea studiaza tot ceea ce este nou si o poate ajuta in dezvoltarea exploatatiei agricole pe care o detine iar ca putere a unui exemplu ne-a marturisit: “Cu seriozitate si perseverenta se poate face orice, altfel nu sunt sorti de izbânda! Imi place tot ceea ce fac, intotdeauna am optat pentru ceea ce este sanatos si prin munca mea imi doresc sa ofer oamenilor alimente bune si sanatoase”.
Oul de prepelita reprezinta pentru japonezi si in general pentru popoarele orientale un aliment dietetic foarte apreciat, inlocuind oul de gaina, deoarece este mult mai bogat in proteine si vitamine, este mult mai usor digerabil si are efect terapeutic. Medicina traditionala chineza si japoneza, apreciaza in mod deosebit efectul farmaceutic al oualor de prepelita, alaturi de „morcovul de Coreea” (Radacina vietii) si veninul de vipera. Terapia naturista, agreata tot mai mult de medicina si farmacologia moderna recomanda produsele naturale de origine vegetala si animala in scop profilactic, curativ si de conservare.