27 noiembrie 2024

Sportul la bani mărunți

Undeva prin decembrie, un cunoscut m-a întrebat dacă știu ce înseamnă învestirea lui Carol Eduard Novak la conducerea Ministerului Tineretului și Sportului. Am ridicat din umeri. Dar având în vedere faptul că omul făcea referire la faptul că Novak era propunerea UDMR pentru această funcție, m-am așteptat la unele considerații pe teme etnice. M-am înșelat. Era vorba de reflecții politico-financiare. „Ai să vezi că sportul va primi un buget și mai mic față de anii anteriori. Și asta pentru că, în coaliția guvernamentală, UDMR are statut de membru acceptat și nu dorit”, mi-a spus interlocutorul meu. Sincer, la vremea respectivă, n-am acordat prea multă atenție; nici temei, nici argumentelor .

Mi-am reamintit de toate acestea acum, când proiectul de buget pe anul 2021 apărut pe site-ul Ministerului Finanțelor, alocă sportului rolul de Cenușăreasă. Concret, în 2021, MTS va avea un buget de 543.000.000 lei.



Cu 5% mai mic decât în 2020, când a primit 570.507.000 lei și cu 18% inferior anului 2019, când i s-au alocat 658.046.000 lei. Iar 2021 este an olimpic. Așa cum se profila și 2020! În acest context, sigur că observația făcută de cunoscutul meu la finalul anului trecut stă în picioare. Dar nu este singura. Am convingerea că sportul românesc ar fi beneficiat de același tratament financiar din partea guvernului și dacă MTS ar fi fost condus de un liberal sau de un USR-ist, adică de politicieni „doriți și nu acceptați”, ca să folosesc expresia amicului. Pe ce mă bazez? Înainte de toate pe faptul că, așa cum o arată și proiectele bugetare ale ultimilor trei ani, sportul a avut o cotație financiară în permamentă descreștere.

În plus, în contextul pandemiei, era de așteptat ca, dacă tot este să tai, să tai dintr-un domeniu care nu pare să aibă parte decât de aprecieri verbale, nu și reale. Pe bune acum, vi se pare că în anii din urmă sportul românesc a beneficiat de o atenție concretă din partea Guvernului?

Vă amintiți să se fi pus vreodată serios în discuție o strategie națională din acest punct de vfedere? Eventual, inspirată de Ungaria vecină, că tot am avut și noi un Oban (bună poantă), iar acum avem și un Novak? Sigur că și Ministerul de resort are partea sa de vină. Există destule federații bugetofage (din totalul de 118 aflate în subordonarea MTS), iar în lipsa unei regândiri strategice a sistemului, bazată pe criterii de performanță la nivel national și, în special, internațonal, se vor risipi în continuare bani. De altfel, la învestirea sa în funcție, Novak a sublimniat „necesitatea unui sistem care dă direcție, care ne spune unde vrem să ajungem”.

Deocamdată, însă direcția este una singură: tot mai în jos. Și ca indici de performanță, și ca bani. Și n-ar fi exclus ca acești 543.000.000 lei alocați sportului în 2021 să fie o avere față de bugetul din 2022!

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014