Cu toții ne-am obișnuit ca Școala Altfel sau Săptămâna Altfel să fie una de laissez – faire, ceva la latitudinea diriginților, cu o oarecare consultare a elevilor și părinților. Cât timp școala s-a desfășurat în formatul fizic, lucrurile au stat destul de clar și simplu. Însă acum, când școala e în scenariul galben, totul este mai provocator. Clasele de ciclu primar și clasele terminale vin la școală, iar celelalte în online. Așadar, cum combini și cum reușesti să generezi un program atractiv pentru elevi, plecând de la nevoile elevilor, de la așteptările lor și, desigur, să te adaptezi la posibilitățile reale pe care le poate oferi infrastructura școlară?
Dacă tot suntem în online, valorificăm beneficiile acestui tip de comunicare educațională. Iată de ce Colegiul Național „Ferdinand I” Săptămâna Altfel (8-12 februarie 2021) a propus activități diverse în care elevii și profesorii împărtășesc experiențe minunate cu oameni de succes, absolvenți de Bacovia-Ferdinand, care au construit cariere de succes în multe domenii: medicină, fizică, psihologie, diplomație, politică, relații internaționale, științe juridice, actorie, artă și arhitectură, cercetare… Persoane realizate-modele pentru elevii de gimnaziu și liceu… Pentru că – nu-i așa?- societatea e tot mai sensibilă la principii și valori, la resurse umane care să constituie modele pentru generația tânără.
Colectivul de cadre didactice a făcut apel la foștii elevi, la personalități contemporane care pot aduce în viața elevilor, chiar și numai pentru câteva zile, impresii puternice, autentice, o stare de relaxare, dar și de provocare conștientă spre viitor.
Celor 5 zile ale Școlii Altfel li s-au conferit titluri tematice generoase, sub a căror umbrelă se așază activități pe clase sau pe asocieri de clase. Lunea a stat sub semnul Simpozionului „Ferdinand I. Ediția a IV-a. Modelul Meu. Personalitatea care mă inspiră”. Elevii au partiicipat cu prezentări despre modelele lor, din viața cultural-artistică și științifică, fie din actualitate, fie din trecut. Parteneriatul cu Universitatea „V. Alecsandri” a conferit o aură academică, prin jurizarea prezentărilor, dar și prin discursurile originale ale participanților. Ziua a doua a presupus debutul unui proiect ȘANSE (Și Acesta, Neștiutul, Sunt Eu), care a propus elevilor să vorbească despre ei, despre evoluția lor ca persoane, dincolo și mai ales trecând prin școala online.
Mulți dintre elevi au dezvoltat noi pasiuni, și-au descoperit abilități despre care doresc să vorbească și celorlalți. Este șansa lor de a se face cunoscuți, la nivel de clase sau școală. Zilele de miercuri și joi au fost cele mai așteptate de copii, pentru că Sub pălăria tematică „Galeria invitaților” platforma Microsoft Teams pe care lucrează școala a părut neîncăpătoare. Nume cunoscute sau mai puțin cunoscute, dar la fel de valoroase, au animat și au făcut un adevărat spectacol de idei și povești personale pentru elevi și profesori.
Încântați să fie gazdele artiștilor de la Teatrul Municipal, a unor diplomați din Ministerul de Externe, a unor cercetători din laboratoare științifice, a reprezentanților administrației locale, a cabinetelor de avocatură sau de psihoterapie, a mass media locală sau centrală, elevii de gimnaziu și de liceu au simțit mai aproape ca niciodată că sunt o echipă, că școala online poate avea și o altă dimensiune, dinamică, dar și relaxată.
Concursul Fed Talks (public speaking) a fost jurizat de profesori din mediul academic internațional. Experiențele de viață ale profesioniștilor povestite cu șarm și relaxare tinerilor sunt, de multe ori, cele mai de impact. Bucuria lor de a-și întâlni foști profesori sau de a întâlni tineri a devenit bucuria unei întregi școli. Vinerea, evident, programul liber ales al clasei și al dirigintelui se concretizază în acțiuni online și fizice, care presupun vizionări de filme, activități de dezbateri, întâlniri cu actori, vizite vituae la muzee…
Și, pentru că toate acestea trebuiau să poarte un nume, li s-a spus simplu Ferdinand- spațiul unde încep să se construiască destine …