Măsurile de protecție socială împotriva efectelor pandemiei de coronavirus sunt prelungite pentru anul 2021, prin OUG 220/2020. Astfel, agenții economici care, între 1 ianuarie-1 septembrie 2021, vor încadra în muncă, pe perioadă nedeterminată, persoane cu vârsta peste 50 ani, disponibilizate din motive neimputabile lor, în starea de urgență ori de alertă, vor primi lunar, timp de un an, o sumă egală cu 50 la sută din salariul angajatului, dar nu mai mare de 2.500 lei.
Aceeași subvenție li se acordă și celor care angajează, pe aceeași perioadă, tineri cu vârsta între 16 și 29 ani, înregistrați la agențiile de șomaj, precum și cetățeni români din aceleași categorii de vârstă, care în anul 2020 au lucrat în străinătate și au fost concediați, nu din vina lor. Angajatorii au obligația să-i mențină în activitate pe cei încadrați din categoriile de vârstă amintite cel puțin un an după expirarea celor 12 luni de acordare a subvențiilor. Sumele se decontează din bugetul asigurărilor pentru șomaj, iar cererea se depune prin mijloace electronice la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM). Procedura de acordare a fost deja publicată pe site-ul Ministerului Muncii și este reglementată prin Ordinul nr.62/2021 al președintelui Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.
De subvenția menționată mai sus nu beneficiază instituțiile și autoritățile publice, precum și angajatorii care la data solicitării se află în faliment, dizolvare, lichidare sau care au activitatea suspendată ori au restricții din alte motive decât cele generate de pandemie.
De asemenea, agenții economici care angajează persoane pentru cel mult 3 luni beneficiază în această perioadă de 41,5 la sută din salariu, pentru un program de lucru de 8 ore/zi. Subvenția nu va depăși 41,5 la sută din câștigul salarial mediu brut pe economie și se acordă din bugetul pentru șomaj de către AJOFM, până la 30 iunie 2021.
Tot OUG 220/2020 prevede că, pentru zilierii necalificați care muncesc ocazional, beneficiarii lucrărilor, afectați de întreruperea ori restrângerea activității din cauza coronavirusului, vor primi 35 la sută din remunerația cuvenită zilei de muncă, pentru o perioadă de 3 luni, dar nu mai târziu de 30 iunie 2021. Banii se acordă din bugetul de stat și sumele plătite de beneficiarul lucrării vor fi decontate de către Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială.
Nu în ultimul rând, dacă prin ordin al ministrului Educației se dispune suspendarea cursurilor care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor și continuarea activităților didactice în sistem on-line, părinții vor beneficia de zile libere plătite, pentru supravegherea copiilor. Această prevedere legală se aplică tot până la 30 iunie 2021.