Bucurie și extaz în rândul copiilor care de luni, 8 februarie, s-au întors în bănci. În Bacău, unde școala a început în scenariul „galben”, au revenit la cursuri copiii de grădiniță, cei din ciclul primar, elevii din anii terminali, ceilalți rămânând să învețe online.
Sigur, nu toate au mers ca pe roate. Dacă bucuria reîntoarcerii în sala de curs pentru elevi a fost maximă, nu toți profesorii au exprimat aceleași sentimente. Într-o unitate de învățământ am întâlnit o profesoară care a plecat val vârtej acasă pentru că după ce a terminat cu cei de-a VIII-a trebuia să intre online cu cei de a VI-a și a VII-a. Dincolo de aceste nesincronizări, care cu siguranță cu timpul vor fi rezolvate, și dascălii au avut doza lor de dor dar și de optimism în ceea ce privește revenirea la școala.
„La noi a fost o atmosferă încărcată de bucurie și am avut o prezență foarte bună, de aproape 100%. Copiii s-au reîntors cu multă plăcere în bănci și își doresc foarte mult să stea de vorbă. Am vorbit cu fiecare clasă în parte și le-am prezentat ordinul comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății cu privire la măsurile de siguranță. Și nouă, cadrelor didactice, ne-a fost dor de interacțiunea cu copiii, pentru că pentru noi acesta este cel mai important lucru, să-i vezi, să-i simți, să-i vezi cum vibrează și cum îți răspund. Comunicarea cu copilul este esențială. Traversăm o perioadă foarte dificilă pentru toată lumea, este foarte de greu de anticipa ce se va întâmpla, depinde însă foarte mult și de noi, de modul în care reușim să conștientizăm copiii că este foarte important să respecte regulile, atât în interiorul școlii, cât și pe drumul spre și dinspre școală. Este un efort pe care trebuie să-l depunem cu toții. Totuși, eu sunt o persoană optmistă și cred că lucrurile vor merge din ce în ce mai bine, dar, doar dacă toți vom fi responsabili”, a explicat cum au decurs lucrurile în prima zi de școală prof. Nona Crisalinda Irimia, director Liceul Tehnologic „Anghel Saligny” Bacău.
Școala a început sub auspicii bune și la Colegiul Național Pedagogic „Ștefan cel Mare” Bacău: „Școala a început în condiții foarte bune. S-au luat toate condițiile de siguranță sanitară și nu am avut nici o problemă cu elevii care au înțeles că trebuie să respecte regulile. Pentru cei din ciclul preșcolar și primar a fost un entuziasm deosebit pentru că și-au găsit școala renovată complet, lucru remarcat și în rândul părinților. Am observat bucuria și în rândul cadrelor didactice. Nu cred că există cadru didactic care și-ar fi dorit să rămână acasă”, a declarat prof. Dorel Nistor, director adjunct al colegiului, care, din păcate a subliniat și daunele produse de pandemie: „Din păcate, trebuie să vorbim și de regresul care s-a petrecut în aceste luni, o doamnă învățătoare povestind în cancelarie că sunt copii de clasa I care aproape au uitat să scrie.”
De cealaltă parte, în rândul copiilor și al părinților, bucuria a fost evidentă, numărul mare al acestora la porțile unităților de învățământ fiind grăitor. Atât la începutul cursurilor, cât și la final, în zona școlilor a fost foarte aglomerat.
Reversul medaliei
Dacă a fost bucurie pentru elevi și profesori cu ocazia revenirii la cursuri față în față, nu același lucru s-a simțit în trafic de la orele dimineții. În majoritatea intersecțiilor importante din oraș, mai mulți agenți de circulației făceau eforturi deosebite să fluidizeze traficul. „Misiune imposibilă”, cam asta se întâmplă la orele de vârf atunci când școlile își deschid porțile de fiecare dată. Și trebuie luat în considerare că suntem în scenariul „galben”, în care elevii din clasele V-VII și XI-IX învață online. Din ce motiv se sufocă traficul de fiecare dată când începe școala? Un motiv de luat în calcul l-am aflat de la o mămică pusă bine „sub acoperire” de o căciulă generoasă și o mască purtată regulamentar: „În clasă la fică-mea, doar ea și o colegă sunt din cartierul ăsta. Restul vin cu părinții cu mașina de prin alte zone.” Și uite așa apar elemente noi în care, copii din Sarata învață la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza”, copii din Izvoare vin la Școala Gimnazială „Spiru Haret” sau alții din Șerbănești care învață la Școala 10. Iar exemplele ar putea continua. Cât despre șoferi în trafic…asta e altă poveste.
Cum au trăit elevii băcăuani întoarcerea în bănci
„Pentru mine reînceperea școlii a fost obositoare pentru că eu mă obișnuisem cu sistemul ăsta online, dar sunt bucuroasă pentru că mi-a fost dor de colegi și de profesori. Nu pot să spun cum a fost la prima oră pentru că am întârziat. Oricum, a fost destul de dubios când îi vedeam pe toți lângă mine pentru că m-am dezobișnuit de orele la școală. Acum, sperăm să nu mai apară cazuri și să facem ore în continuare… Oricum, e altfel pentru că nu avem voie să stăm unii lângă alții, nu ne vedem și nu ne auzim bine. Avem și panouri de plexiglas între noi.”
Alessia Popa, elevă clasa a XII-a Colegiul Național de Artă „George Apostu” Bacău
„Eu chiar m-am bucurat foarte mult, pentru că mi-era super dor, și sincer, nu m-am putut obișnui foarte bine și să mă adaptez cu programul online. E adevărat că între timp ne-am mai văzut unii cu alții, dar niciodată cu toții. Sperăm, în continuare, să nu ne mai întoarcem la programul online pentru că va fi foarte greu cu învățatul, și cred că informațiile le captăm mult mai bine la orele fizice, mai ales pentru noi care anul acesta avem examenul de bacalaureat. Eu sper ca la momentul respectiv să fiu destul de bine pregătit, lucru pe care nu pot să-l spun și acum. Deci, avem nevoie de ore în clasă.”
Valentin Ilie, elev clasa a XII-a Colegiul Național de Artă „George Apostu” Bacău
„A fost o bucurie deplină să revin la școală. Mă simt mai bine, înțeleg mult mai bine materia din bancă și chiar mi-a lipsit. Dacă aș primi o veste acum, că ar trebui să ne întoarcem online, nu m-aș simți prea bine, aș fi supărat. Am avut emoții de dimineață pentru că nu știam cum se vor desfășura exact lucrurile, e puțin neclar. Nici nu știam pe unde trebuie să intru… Revederea cu colegii a fost plăcută și ne-am salutat păstrând distanța.”
Mihnea Ivancea, elev clasa a VIII-a Școala Gimnazială „Spiru Haret” Bacău
„Mă bucur foarte mult că ne-am întors la școală. E mult mai bine așa pentru că învățăm mult mai repede, înțelegem mai bine. E adevărat că există un risc, dar e necesar să mergem la școală pentru că suntem an terminal și avem și examen. Mi-au lipsit colegii, dar mai mult profesorii și a fost foarte bine că ne-am revăzut, chiar dacă nu putem să interacționăm foarte bine. Nu cred că încă suntem pregătiți de examen pentru că sunt câteva necunoscute, dar eu sunt o luptătoare și am să-mi dau și sufletul pentru școală.”
Bianca Hazur, elevă clasa a VIII-a Școala Gimnazială „Spiru Haret” Bacău
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.