În multitidinea de întâmplări create de pandemie, apar și vești mai bune. După mult timp în care Căminul pentru Persoane Vârstnice Bacău a fost sub semnul focarului de coronavirus, instituția poate răsufla ușurată. La ultima testare anti-Covid, care a avut loc zilele trecute, toți beneficiarii și personalul căminului au ieșit negativ. Acest fapt a deschis drumul spre vaccinare.
Prima etapă de vaccinare ar fi trebuit să aibă loc pe 3 și 4 februarie, dar în urma unei informări de la sfârșitul săptămânii trecute, venite de la Direcția de Sănătate Publică Bacău, campania s-a devansat, primele vaccinuri fiind administrate duminică, 31 ianuarie. Așa că, în aceeași zi, de la 8.30, echipele de la DSP au început imunizarea bunicilor și a personalului căminului. Din totalul de 153 de beneficiari, au fost vaccinați doar 93. O parte din bunici nu au putut primi serul atunci pentru că nu aveau 28 de zile de la infectare, iar alții au preferat să mai aștepte. În toate cazurile s-a cerut acceptul fiecărei persoane vaccinate sau a aparținătorilor acestora. Cei care nu au făcut duminică primul vaccin vor fi înscriși într-o listă suplimentară și, cel mai probabil, îl vor primi pe 21 februarie, când va avea loc rapelul pentru cei care au primit prima doză. Din rândul angajaților din Caminul de Bătrâni, doar 16 persoane au făcut prima doză de vaccin, unitatea având 88 de cadre.
„Țin să le mulțumesc celor două echipe venite de la DSP, care au avut o super organizare, au mers din cameră în cameră și au explicat tuturor beneficiarilor despre acest vaccin. Totul a decurs normal”, a precizat Magda Dimofte, directorul Căminului de Bătrâni Bacău, care a explicat că toți cei vaccinați au fost monitorizați timp de două zile și nimeni nu a prezentat reacții adverse.
51 de locuri libere în Căminul de Batrâni
Pandemia a dat peste cap cu totul viața în Căminul pentru Persoane Vârstnice din cadrul Primăriei Municipiului Bacău. A scăzut și numărul celor internați în această unitate, iar motivele acestei reduceri sunt multiple, între acestea notând retragerea unor bunici de către familii de teama îmbolnăvirilor, scăderea numărului de internări din cauza restricțiilor impuse de pandemie sau de faptul că o parte din vârstnici au părăsit „scena vieții” și nu neapărat din cauză de coronavirus. Dacă în mod normal, într-un an se efectuau 70-80 de internări, în 2020, an dominat de pandemie, au fost în jur de 20 de internări. Toate aceste lucruri au condus la situația în care, în acest moment, sunt libere 51 de locuri în Căminul de Bătrâni. Chiar și în aceste condiții, internarea se face în baza unui test Covid negativ.
Ce condiții trebuie să îndeplinească cei care doresc să fie beneficiari
Toate aceste date le-am obținut de la Magda Dimofte, directorul Căminului pentru Persoane Vârstnice Bacău: „Condiția este ca persoana respectivă să aibă peste 65 de ani, să fie din municipiul Bacău și să nu prezinte boli psihice foarte grave.” Dacă se îndeplinesc aceste trei condiții, se merge la Direcția de Asistență Socială unde se depune o cerere, după care este efectuată o anchetă socială. Ancheta este dezbătută în comisia de internare-externare, după care, dacă este acceptată, se întocmește dosarul.
Cât plătesc bunicii
Costurile sunt structurate pe grade de dependență. Astfel, pentru „independent”, prețul este de 1.095 de lei. Al doilea preț, pentru semi-dependenți, este 1.105 lei iar al treilea, pentru dependenți, de 1.245 de lei, dar nu mai mult de 60% din pensie. În cazul în care pensia este mai mică, se ia tot 60%, urmând ca diferența să fie suportată de aparținătorii legali. La finalul anului trecut, în Căminul de Bătrâni Bacău erau 9 beneficiari fără pensie, 20 cu pensie de 800 de lei, 10 cu pensie între 800 și 1000 de lei. Între toți beneficiarii căminului există și o persoană cu o pensie de 5.000 de lei care este semi-dependentă și care plătește 1.105 lei. Beneficiarul respectiv are peste 90 de ani și a fost cadru militar.
Bunici la all inclusive
Bunicii internați în Căminul de Bătrâni Bacău beneficiază de trei mese pe zi plus două suplimente, între mese. Cazarmament în totalitate, în cazul în care nu își aduce sau nu primește de la aparținători. Cazurile sociale primesc chiar și îmbrăcăminte. Mai mult decât atât, bunicii au parte de îngrijire personală, li se face zilnic curățenie în cameră, li se iau hainele la spălătorie, se schimbă lenjeriile permanent. Se adaugă asistență medicală nonstop, medicamente și servicii de kinetoterapie, masaj, asistență socială și psihologie. Centrul are medic și asistente medicale care sunt permanent în cămin.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.