Sute de mii de euro investite fara folos in unele unitati de invatamânt
Bani aruncati pe Apa Sâmbetei. O parte din scolile reabilitate cu bani grei, fie prin Banca Mondiala, fie cu fonduri de la Guvern, au fost inchise. Dupa ce s-au investit sume importante de bani, aceste unitati de invatamânt si-au pus lacatul pe usa, din lipsa de elevi. Cladirile modernizate au intrat in conservare, iar altele au primit o alta destinatie.
Ca la noi, la nimeni. Dupa ce s-au investit o groaza de bani in reabilitari si modernizari de cladiri, unele scoli bacauane, din mediul rural, au fost inchise. Motivul invocat de reprezentantii de la Inspectoratul Scolar a fost numarul din ce in ce mai mic al populatiei scolare. Asta in ciuda faptului ca, inainte de a se efectua o infuzie masiva de fonduri, iar aici vorbim de sute de mii de euro, s-au facut si niste studii privind numarul previzionat de elevi ce urmau sa invete in aceste scoli. Cu toate acestea, 9 dintre aceste scoli reabilitate si-au pus lacatul pe usa. „Este vorba despre Scoala Capotesti – comuna Huruiesti, Scoala Buruienis – comuna Brusturoasa, Scoala Contesti – comuna Sascut, Scoala Trebes – comuna Margineni, Scoala Capata – comuna Gura Vaii, Scoala cu clasele I-IV Grigoreni – comuna Margineni, Scoala cu clasele I-IV nr.1bis Comanesti, Scoala nr. 5 Tg. Ocna si Scoala nr. 2 Valea Seaca – comuna Nicolae Balcescu”, a precizat prof. Claudia Merticaru, inspector scolar.
Dispensar sau camin de batrâni in scoala
Primele cinci scoli au fost reabilitate cu fonduri externe de la Banca Mondiala, iar ultimele patru, cu bani de la Guvern, prin Ministerul Educatiei. O parte dintre acestea au intrat in conservare, iar altele au primit o alta destinatie. In comuna Nicolae Balcescu, de exemplu, primarul sustine ca scoala reabilitata s-a inchis din cauza unei erori umane si a raportarii unui numar mai mic de elevi decât cel real, la nivel de gradinita. Iar daca in Brusturoasa, sat Buruienis, a fost vorba doar despre niste module care au tinut loc de scoala, in Capotesti – Huruiesti elevii sunt acum transportati cu un microbuz scolar, in schimburi, tocmai la scoala din centrul comunei, pentru ca scoala din sat a fost inchisa. Si aici primarul, Ioan Zabrautanu, spune ca va face toate demersurile ca vechea unitate scolara sa fie redeschisa, pentru invatamântul primar, mai ales ca sunt destui elevi, dar si cadre didactice care ar putea invata in acea cladire. In Scorteni, in cladirea reabilitata mai functioneaza doar o gradinita, iar in Sascut, deja primarul Cristinel Bostan se gândeste sa infiinteze in vechea scoala un camin de batrâni. „Iar acum, o data pe saptamâna, in acea cladire functioneaza dispensarul medical”, a mai spus Bostan.
Alte 30 de scoli asteapta banii
In antiteza, alte 30 de unitati scolare din mediu rural sunt in prezent in curs de reabilitare, dar lucrarile au stagnat din cauza lipsei banilor (ex. Ghimes Faget, Asau, Livezi, Moinesti, Damienesti, Orbeni, Brusturoasa, Ungureni) sau a unor litigii cu firmele constructoare (in Colonesti, Glavanesti, Damienesti, Birsanesti, Racatau, Prajesti). Iar acestea nu au fost inchise, ci functioneaza fara autorizatie sanitara si pun zilnic in pericol sanatatea si integritatea elevilor si profesorilor.
„La noi s-au inchis 6 scoli. Scoala din Trebes a fost inchisa din anul scolar trecut. A fost reabilitata cu bani din fonduri externe, la care am mai adaugat si noi un miliard de lei vechi. Acum sta inchisa. E varuita, am pus si gard imprejmuitor, am conservat-o ca sa nu se degradeze. Nu invata nimeni acolo. O tinem ca poate la anul o putem redeschide. Nu va avea alta destinatie.”
Marcelin Solot – primar Margineni„Asa este. A fost inchisa Scoala din Valea Seaca, reabilitata in urma cu ani de zile, cu bani de la Guvern. Dar nu trebuia inchisa. Doar la invatamântul primar scazuse numarul de elevi, dar nu foarte mult, insa pe gradinita a fost o eroare. Fostul director a declarat ca parintii nu mai vor sa duca acolo copiii, ceea ce nu era adevarat. Scoala acum este data unei fundatii, in scop social, pentru copiii comunitatii. Restul cladirii e conservat. Au fost date eronate, dar le vom rezolva.”
Anton Siler – primar Nicolae Balcescu