22 septembrie 2024
ActualitateInfecțiile respiratorii se iau la trântă cu infecția SARS-CoV-2

Infecțiile respiratorii se iau la trântă cu infecția SARS-CoV-2

Pandemia de coronavirus ne dă la toți bătăi de cap, însă nici infecțiile respiratorii specifice sezonului rece nu se lasă. Direcția de Sănătate Publică Bacău a anunțat că numai într-o săptămână, în tot județul, au fost înregistrate 179 de cazuri de pneumonii și bronhopneumonii, dar și 600 de infecții acute ale căilor respiratorii. Afecțiunile au dus și la internarea a 33 de persoane cu pneumonii și 23 cu infecții respiratorii. Și dacă în prima categorie cea mai afectată grupă de vârstă este cea de la 50 de ani și peste 65 de ani, în cazul infecțiilor căilor respiratorii, copiii și tinerii de până la 14 ani sunt cei care s-au adresat medicului de familie sau celui specialist cu o astfel de simptomatologie.

Îmbucurător este faptul că băcăuanii au înțeles și importanța vaccinării împotriva gripei sezoniere, DSP înregistrând până acum peste 58.800 de persoane care s-au vaccinat antigripal. Mai sunt însă stocuri de astfel de doze, adică circa 25.000. De la sfârșitul anului trecut această vaccinare gratuită s-a extins către întreaga populație, în afara celor care erau deja în categoriile de risc, respectiv persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special cu boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copiii și bătrânii instituționalizați, personalul medical, precum și femeile însărcinate, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății și Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, deoarece riscurile de co-infecție SARS-CoV-2 cu gripa de sezon pot duce la forme grave de boală.



În ceea ce privește vaccinarea anti-COVID, până pe 29 ianuarie, la nivelul județului Bacău, s-au administrat 10.231 de doze. Media este de circa 350/400 pe zi pentru persoanele cărora li se administrează prima doză, și de 250/300 pe zi pentru cei care deja primesc doza de rapel.



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img