22 octombrie 2024
ActualitateAmenzi de milioane de lei, pentru încălcarea legislației muncii

Amenzi de milioane de lei, pentru încălcarea legislației muncii

Nerespectarea legislației muncii, fapt constatat la sute de agenți economici pe parcursul anului trecut, s-a soldat pentru cei surprinși pe picior greșit cu sancțiuni destul de drastice. Astfel, în 2020, dintre cei 2.580 angajatori verificați de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bacău, 336 au suportat amenzi în valoare totală de nu mai puțin de 3.140.900 lei.

Cum era de așteptat, ponderea în această sumă o dețin amenzile pentru încălcarea legislației care se referă la relațiile de muncă. Pe această temă au fost verificați de către inspectorii ITM 1.345 de angajatori. Din aceste controale, 268 au fost de fond, 710 au fost acțiuni din cadrul unor campanii naționale, 302 au fost întreprinse în baza sesizărilor primite de către ITM de la salariați ai unor angajatori și 65 au avut ca obiect respectarea măsurilor de protecție a salariaților împotriva coronavirusului.



În urma acestor controale au fost aplicate 121 avertismente și 194 amenzi în valoare totală de 2.226.900 lei. Din această sumă, 1.700.000 lei reprezintă sancțiunile date pentru muncă ”la negru”. Practic, pe parcursul anului trecut 59 de angajatori au fost depistați că folosesc în activitate persoane cărora nu le-au încheiat contract individual de muncă. Mai exact, la cei 59 agenți economici au fost identificate 84 persoane care lucrau și nu aveau contract cu angajatorul. Celelalte 135 amenzi și 121 avertismente, din același domeniu, au fost dispuse deoarece angajatorii în cauză nu au respectat prevederile legale privind munca suplimentară și de noapte, repausul săptămânal și întocmirea și completarea la zi a registrului general de evidență a salariaților, în format electronic.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img