Tribunalul Bacau a organizat, ieri dimineata, tragerea la sorti pentru stabilirea judecatorilor care vor face parte din Biroul Electoral Judetean pentru organizarea alegerilor parlamentare. BEJ Bacau va fi format din trei membri si urmeaza sa se stabileasca cine va ocupa functia de presedinte.
Au inceput pregatirile pentru alegerile parlamentare care vor avea loc in luna decembrie. Miercuri dimineata, la Tribunalul Bacau a avut loc tragerea la sorti pentru desemnarea membrilor Biroului Electoral Judetean Bacau. Alegerea s-a facut dintre judecatorii in exercitiu ai Tribunalului Bacau pe cele trei sectii, sectia Civila 1, Sectia Civila 2 si Sectia Penala. „Vom proceda la tragerea Biroului Electoral de Circumscriptie numarul 4 Bacau, urmând a extrage trei judecatori in exercitiu ai Tribunalului pe fiecare sectie in parte pentru a nu destabiliza toate sectiile. Biroul Electoral de Circumscriptie Bacau va fi format din Pruteanu Cristina, Niminet Catalin si Pralea Ovidiu”, a spus judecatorul care a efectuat tragerea la sorti. In urmatoarele 24 de ore, cei trei membri, respectiv judecatorii Cristina Pruteanu, Catalin Niminet si Ovidiu Pralea, se vor intâlni intr-o sedinta si prin vot secret vor alege presedintele BEJ si loctiitorul acestuia. Odata constituit, Biroul Electoral Judetean se va completa cu reprezentantii partidelor politice, ai Autoritatii Electorale Permanente si ai altor organizatii.
Vom sti numele candidatilor pe 7 noiembrie
Partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale sau organizatiile cetatenilor apartinând minoritatilor nationale care participa la alegerile parlamentare si candidatii independenti pot depune pâna la data de 30 octombrie listele de candidaturi pentru scrutinul din iarna. Cel mai târziu la data de 7 noiembrie candidaturile vor ramâne definitive. În termen de trei zile de la ramânerea definitivă a candidaturilor, cel mai târziu la data de 10 noiembrie, se va stabili ordinea în care se tiparesc numele candidatilor pe buletinul de vot.
Urnele se vor deschide duminica, 9 decembrie, la ora 7,00, si se vor închide la ora 21,00.
Dupa încheierea votarii, presedintele si membrii biroului electoral al sectiei de votare vor anula buletinele de vot ramase neîntrebuintate, vor numara voturile, vor încheia procesele verbale si vor întocmi dosarele cu rezultatele votarii, separat pentru Camera Deputatilor si Senat.
În cel mult 48 de ore de la constituirea birourilor electorale de circumscriptie, cel mai târziu la data de 3 octombrie, se va comunica birourilor electorale de circumscriptie numarul minim de semnaturi necesar pentru sustinerea candidaturilor independente în fiecare colegiu uninominal. Tot la acea data, se va aduce la cunostinta publica numarul de alegatori înscrisi în listele electorale permanente ale fiecarui colegiu uninominal. Cel mai târziu cu 45 de zile înaintea zilei alegerilor, termen limita 25 octombrie, se vor tipari si comunica primarilor listele electorale permanente.
Campania electorala va incepe pe 9 noiembrie si se va incheia pe 8 decembrie, la ora 7,00.
Andreea Gavrila