22 octombrie 2024
ActualitateSprijin mai mare pentru consumatorii de energie săraci

Sprijin mai mare pentru consumatorii de energie săraci

Potrivit unui proiect de lege, afișat pe site-ul Ministerului Muncii, persoanele singure și familiile care, din motive de boală, vârstă, venituri insuficiente sau din cauza altor factori, ar trebui să beneficieze de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minimale, vor fi încadrate în categoria de ”consumator vulnerabil de energie”. Ele vor primi ajutoare financiare, precum cele destinate satisfacerii nevoilor energetice minimale (iluminat, încălzirea optimă a locuinței, susținerea facilităților de gătit și asigurarea apei calde) și utilizării mijloacelor de comunicare. Dar vor beneficia și de facilități de acces și conectare la sursele de energie disponibile, precum și de ajutoare financiare destinate achiziționării de dispozitive/instalații/sisteme ce pot conduce la creșterea eficienței energetice în locuință. Potrivit proiectului de lege, consumatorii vulnerabili vor beneficia în continuare de un ajutor de încălzire, stabilit tot în funcție de sistemul utilizat pentru asigurarea confortului termic în locuință (centralizat, gaze naturale, energie electrică sau combustibili solizi ori petrolieri).

Limita maximă a veniturilor până la care se va acorda ajutorul de încălzire va fi de 810 lei/membru component (față de 800 lei, în prezent) în cazul familiei și de 1.445 lei (1.082 lei, actual) pentru o persoană singură. Cuantumul ajutorului va fi stabilit prin compensare procentuală aplicată unei valori de referință care va fi diferențiată în funcție de sistemul de încălzire. Cei care au cele mai mici venituri vor beneficia de o compensare de 100 la sută, iar pentru cei cu resurse financiare situate la limita maximă a plafonului se vor acorda 10 la sută. Valorile de referință la care se vor aplica procentele de compensare vor fi de 250 lei/lună la gazele naturale, 500 lei la energie electrică și 80 lei pentru combustibili solizi sau petrolieri.



Totodată, consumatorul vulnerabil va primi un supliment lunar în valoare de 30 lei pentru curent electric, 10 lei-gaze naturale, 10 lei-energie termică și 20 lei pentru combustibili solizi și petrolieri. Dacă unica sursă energetică este energia electrică, suplimentul se va majora la 50 lei și va fi plătit direct la furnizor. Proiectul de lege mai prevede că este interzisă deconectarea de la sursele de energie a consumatorilor vulnerabili, inclusiv în situații de criză energetică. Dacă va fi aprobată, legea va intra în vigoare în septembrie 2021.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img