15 noiembrie 2024

Spitalele băcăuane sunt pregătite pentru vaccinarea antiCovid

Am intrat în campania de vaccinare împotriva noului coronavirus. Primele doze au ajuns în țară, pentru un prim val de vaccinare, în care va fi imunizat personalul medical din linia I, respectiv de la Urgențe, din secțiile de Infecțioase și din cele de Antestezie și Terapie-Intensivă (ATI). Vor urma apoi și celelalte specialități medicale, din toate unitățile sanitare, dar și medicii, asistenții și ambulanțierii de la Serviciul Județean de Ambulanță. Vaccinul este așteptat, zilele acestea, să ajungă și la noi în județ.

„Noi suntem pregătiți. În acest sens, la nivelul instituției sanitare a fost înființat un centru care va coordona tot procesul de vaccinare. Acesta se va efectua conform procedurilor și instrucțiunilor de lucru elaborate la nivel național. De asemenea, a fost efectuată și instruirea privind utilizarea tabletelor pentru triaj, am primit 4 astfel de dispozitive, și vaccinarea din cadrul centrului. În prima tură, vor fi vaccinate 20 de persoane, care lucrează în linia I, dar rata de vaccinare pe întreg personalul va fi mult mai mare”, ne-a declarat Constantin Poiană, managerul Spitalului Orășenesc Buhuși. De altfel, pregătiri sunt în toate spitalele băcăuane și toată lumea stă în stand-by. „La momentul acesta nu avem nicio informație certă privind ziua când vom primi vaccinurile antiCovid. Totul este pregătit, și personalul care va fi vaccinat, și echipa care va administra vaccinul.



La nivelul spitalului nostru, este o bună percepție a vaccinării, avem scenarii de lucru, în funcție de data când va veni vaccinul”, a confirmat și prof. univ. dr. Adrian Cotîrleț, managerul Spitalului Municipal de Urgență Moinești. Și în spitalul din Onești, stabilit încă de la începutul pandemiei ca spital-suport Covid, s-a stabilit centrul de vaccinare antiCovid pentru vaccinarea personalului medical și, probabil, aici se vor vaccina și ceilalți medici din oraș. „Până acum, și-au arătat dorința de a se vaccina 200 de angajați ai spitalului, din circa 700, dar lista este făcută în urmă cu aproape două luni. În prima etapă sigur sunt 95 de salariați, medici și asistenți”, ne-a explicat și Gelu Nicolcea, directorul unității sanitare. Aceleași pregătiri sunt și în Spitalul Județean de Urgență Bacău. Inclusiv, bineînțeles, la Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău, unde vor să se vaccineze antiCovid toți cei 140 de medici și asistenți din unitate, dar și cei care lucrează în Secția exterioară de la Baza Letea.

„Din echipa de vaccinare vor face parte un infirmier – la zona de termometrizare, scanare acte de identitate și acceptare de vaccinare, un medic pneumolog, care va efectua evaluarea preliminară, și două asistente care vor administra vaccinul. Va mai fi și un registrator operator. Conform procedurilor se vor putea administra 5 vaccinuri pe oră”, a precizat Mădălin Pârâianu, managerul Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău. Se pare că tot aici vor fi vaccinați, dar într-o altă etapă, și medicii și asistenții din medicina școlară, dar și personalul medical de la Serviciul Județean de Ambulanță (SAJ). „Noi vom începem vaccinarea în ianuarie, pe o programare pe grupe de câte cinci. Marea majoritate a personalului nostru vrea să se vaccineze și medici, și asistenți medicali, și ambulanțieri”, ne-a și declarat Alina Banu, asistent șef la SAJ Bacău.

Și la nivel național, rata de acceptare, adică evaluarea intenției de moment privind vaccinarea, este de peste 90% în spitalele Covid. În spitalele non-Covid rata de acceptare a vaccinării este de 70% la medici și 50% la asistentele medicale. Rata de acceptare la medicii de familie este peste 80%.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014