22 septembrie 2024
Top StoryNumărul șomerilor a crescut cu doar câteva sute

Numărul șomerilor a crescut cu doar câteva sute

La aproape 9 luni de când au fost instituite restricțiile impuse de pandemia cu coronavirus și, ca urmare, mulți agenți economici au fost nevoiți să-și reducă ori (unii) chiar să-și înceteze activitatea, surprinzător, rata șomajului nu a crescut semnificativ.

Astfel, la sfârșitul lunii noiembrie 2020, la nivelul județului Bacău, erau 5,24 șomeri la 100 persoane ocupate (angajate), față de 5,07 câți au fost în aceeași perioadă a anului trecut. Mai exact, anul acesta, la 30 noiembrie, în evidența Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) se aflau 11.165 persoane care își căutau un post pentru a se angaja, cu doar 422 mai multe decât au fost la finele aceleiași luni din 2019. Pe de altă parte remarcăm și că numărul persoanelor care beneficiază de indemnizație de șomaj este mai mare. Dar aceasta înseamnă că și concedierile în rândul angajaților au fost mai numeroase.



Referindu-se la evoluția șomajului, Florina Andreea Avram, directorul AJOFM Bacău, ne-a declarat: ”Față de perioadele anterioare, constatăm creșteri ale numărului șomerilor indemnizați. S-au înregistrat în evidențele instituției noastre persoane care au fost disponibilizate, dar și absolvenți ai diverselor forme de învățământ, care, și ei, au dreptul la indemnizație de șomaj”.
Dintre cele 11.165 persoane înscrise la 30 noiembrie 2020 în baza de date a AJOFM, 2.832 primeau sprijin financiar. Anul trecut, la aceeași dată, numai 1.636 șomeri dintre cei 10.743 erau indemnizați.

Cât privește domeniile din care provin persoanele rămase fără loc de muncă în ultima perioadă, analiza efectuată de conducerea AJOFM arată că ponderea cea mai mare o au șomerii din prelucrările mecanice-industria de mașini și echipamente (lăcătuș mecanic, electrician, strungar, mecanic întreținere și reparații, mecanic utilaje, sudor, tehnician și inginer mecanic), transport și reparații auto (tinichigiu, mecanic auto, șofer), comerț (vânzător, agent comercial, gestionar), prelucrarea lemnului (tâmplar, sortator produse), construcții (zidar, dulgher, zugrav), industria chimică (operator, laborant), agricultură, precum și din industria alimentară, restaurante și alte servicii de alimentație (brutar, cofetar-patiser, bucătar, ajutor ospătar-chelner).

 

Dar printre cei care își caută un loc de muncă sunt și economiști, contabili, asistenți medicali generaliști, operatori introducere, validare și prelucrare date și confecționeri articole din piele și înlocuitori. Să mai notăm că din totalul șomerilor, 57,19 la sută sunt bărbați, iar 42,81 la sută, femei.

 



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img