Contoarele inteligente câștigă din ce în ce mai mult teren, sute de mii de consumatori din tot județul beneficiind de avantajele oferite de aceste instrumente avansate de înregistrat consumul. Potrivit companiei E.ON România, unul dintre furnizorii de energie electrică și gaze naturale prezenți în zona noastră, la nivel național, au fost instalate, în ultimii ani, circa 320.000 de contoare inteligente. „Pentru perioada 2019-2028, ţinta este montarea a altor circa 397.000 de contoare, valoarea investiţiilor fiind de circa 127,3 milioane de lei. Ca urmare, la sfârșitul anului 2028, peste 700.000 de clienți, reprezentând 45% din totalul clienților companiei din România, vor avea instalate contoare inteligente”, spun reprezentanții companiei.
Care sunt avantajele
Până acum, în județul Bacău, există 185.000 de consumatori casnici și agenți economici care beneficiază de astfel de contoare. Aceștia se bucură de avantajele majore ale dispozitivelor inteligente de înregistrat consumul, de la citirea automată (trimiterea indexului făcându-se securizat și fără greșeli, de la distanță, și nu din teren, cu ajutorul personalului angajat), până conectarea/deconectarea de la distanță, în cazul închiderii sau a transferului de contract. În plus, un contor inteligent E.ON poate recunoaște câtă energie este utilizată de către un grup de dispozitive și, astfel, poate identifica potențialul de economisire. În acest sens, compania pregătește o serie de tarife noi și flexibile pentru energie electrică (contorul inteligent permite stocarea a șase tipuri de tarife), configurabile la nivel de intervale orare sau pe zile, săptămână, lună, sezon, alături de flexibilitatea perioadei de facturare. Este de așteptat ca, foarte curând, aparatele electrocasnice inteligente să citească automat tarifele diferențiate din contorul inteligent, alegând cel mai avantajos moment să pornească.
Accent pe protejarea mediului
„Impulsionăm instalarea sistemelor de contorizare inteligentă deoarece digitalizarea și controlul inteligent al rețelelor electrice reprezintă un pilon fundamental al lumii energetice de mâine. Aici, la E.ON, suntem convinși că sistemul inteligent de măsurare va juca un rol cheie în tranziția energetică. Nu este suficient să dezvolți energia eoliană, să vinzi vehicule electrice sau să dotezi acoperișurile cu panouri solare. Trebuie să putem măsura și controla rețeaua la nivel local în timp real, astfel încât să putem folosi cât mai bine energia generată ecologic”, a spus Malte Sunderkötter, director general al filialei E.ON e.kundenservice Netz. În viitor, contoarele inteligente vor fi utilizate pentru a înregistra alimentarea de la panouri solare sau alte sisteme și pentru a pune, în timp real, aceste informații la dispoziția partenerilor de piață, cum ar fi furnizorii, operatorii de rețea și vânzătorii direcți.