Deși suntem în plină pandemie, Ministerul Educației a decis ca proba scrisă din cadrul concursului naţional de ocupare a posturilor didactice din învăţământul preuniversitar (examenul de titularizare) să aibă loc în data de 21 iulie 2021. Potrivit calendarului aprobat prin ordin de ministru, pe 27 iulie se vor comunica rezultatele iniţiale. Contestaţiile vor fi înregistrate în zilele de 27 şi 28 iulie. Soluţionarea contestaţiilor se va face între 29 iulie – 2 august, iar rezultatele finale, după contestaţii, vor fi comunicate pe 3 august. Pe 4 august va avea loc repartizarea cadrelor didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei şi a candidaţilor care au participat la concursul naţional sesiunea 2021 pe posturi didactice/catedre publicate pentru angajare nedeterminată.
Și pentru că situația epidemiologică o impune, înscrierile la etapele de mobilitate, transmiterea şi preluarea contestaţiilor se pot realiza şi electronic, în sistem online, iar şedinţele de repartizare se pot organiza şi desfăşura şi în mediul online, conform procedurilor stabilite de Inspectoratul Școlar Județean.
Anul acesta, examenul de titularizare a avut loc tot în vară (29 iulie), inspecțiile la clasă s-au desfășurat online (deoarece s-au suprapus cu perioada stării de urgență, când învățământul se defășura online), iar proba scrisă a avut loc cu prezența fizică a candidaților în sala de examen, cu respectarea, bineînțeles, a tuturor măsurilor de protecție medicală. Peste 900 de profesori au concurat pe 158 de posturi titularizabile (care permit încadrarea pe perioadă nedeterminată în sistemul de învățământ). Netitularizabile (perioadă determinată) au fost 379 de posturi complete vacante și 79 rezervate (de către profesori care se aflau în concediu medical prelungit, de creștere copil, numiți inspectori școlari etc). Posturi incomplete (de o oră, două, maximum 7, norma întreagă fiind de 8 ore/zi) au fost 219 rezervate și 1.349 vacante. Note titularizabile (peste 7) au obținut nu mai puțin de 452 de candidați, dintre care 11 au luat nota maximă 10 (zece). Nota obținută la proba scrisă are o pondere de 75% în media de repartizare pe post.
Titularizarea este examenul de angajare pe o perioadă nedeterminată în sistemul de învățământ. Pentru a deveni titulari, profesorii trebuie să obțină minimum nota 7 (șapte) atât la examenul scris de titularizare, cât și la inspecția la clasă în profilul postului. Pentru a deveni suplinitor, deci pentru angajarea pe perioadă determinată, candidații trebuie să obțină minimum nota 5 (cinci) atât la proba scrisă, cât și la inspecția în profilul postului.