15 noiembrie 2024

An ratat pentru reabilitarea termica

An ratat pentru reabilitarea termica

Bacauanii care au sperat ca blocul in care locuiesc va trage lozul câstigator al reabilitarii termice in 2012 au avut parte de dezamagire. In acest an, programul cu care administratia locala se lauda din 2006 a inregistrat inca un esec.



Anul 2012 poate fi considerat ratat in ceea ce priveste reabilitarea termica a blocurilor cu fonduri guvernamentale si de la bugetul local. Dupa ce, in 2011, a fost finalizat un singur imobil, de pe strada Slanicului, de la inceputul acestui an nu s-a reusit nici macar atât. Daca tot nu a investit in program, primaria s-a gândit sa modifice regulamentul de reabilitare termica, acesta insumând toate modificarile aduse in ultimul an celui initial. S-a stabilit si o lista cu 14 blocuri care sa beneficieze de lucrari subventionate de la bugetul de stat si bugetul local. Pentru a intra teoretic in program, asociatiile de proprietari trebuie sa aprobe in adunare generala reabilitarea termica, sa intocmeasca o lista cu proprietarii si destinatia spatiilor pe care acestia le detin si sa incheie un contract de mandat. Aceste documente trebuie sa fie depuse la Primaria Bacau, impreuna cu o solicitare pentru includerea in program.

Suna bine in hotarârile CL

Finantarea se asigura din trei surse: 50% din alocatii de la bugetul de stat, 30% din fonduri de la Consiliul Local, iar 20% de la proprietari. Acestia din urma pot scapa de cheltuiala, daca au venit pe membru de familie sub nivelul salariului mediu net pe economie. In acest caz, partea proprietarilor ar putea fi suportata de primarie. Toate bune si frumoase pe hârtie. In realitate, programul este blocat atât la nivel national, cât si la nivel local.

Facilitati cu efect zero

Satui sa tot astepte reabilitarea termica a blocurilor prin programul cu care s-au laudat ministii si alesii, multi bacauani au realizat lucrarile pe cont propriu. Potrivit OG 30/2011, de modificare a Codului Fiscal, cei care fac o asemenea investitie pot beneficia de scutire de la plata impozitului. Facilitatea nu este popularizata, administratia locala nefiind interesata sa lase din mâna atât de usor contributia bacauanilor la bugetul local. Desi modificarea a intrat in vigoare de anul trecut, nu a produs efecte in municipiul Bacau. Este de neinteles de ce scutirea la impozitul pe cladire timp de 7 ani nu a fost atractiva pentru bacauani. Un motiv poate fi acela ca angajarea unui auditor energetic, obtinerea unei autorizatii de constructie si obtinerea unui certificat energetic sunt pasi costisitori. „De la inceputul anului, la Directia de Taxe si Impozite Locale Bacau nu a fost inregistrat niciun dosar pe aceasta hotarâre”, a declarat Ionut Tomescu, purtator de cuvânt al Primariei Bacau. De multe ori, pentru a plati mai putin pentru reabilitarea termica, bacauanii nici macar nu incheie un contract cu o firma specializata, ci aleg sa faca lucrarea la negru. In lipsa tuturor actelor la dosar, acestia nu pot cere scutirea de impozit.

Impinsi sa se indatoreze

Daca tot a strâns robinetul fondurilor pentru program, Executivul a aprobat in acest an plafoanele garantiilor de stat acordate pentru lucrari de reabilitare ambientala si de reabilitare termica. Pot angaja credite garantate, in baza OUG 69/2010 si a Legii 153/2011, atât persoanele fizice, cât si asociatiile de proprietari. Garantiile sunt de 100 de milioane pentru reabilitare structural-arhitecturala si de 200 de milioane de lei pentru reabilitare termica. Creditul este rambursabil in maximum cinci ani, in rate lunare egale. Solicitantii trebuie sa contribuie din surse proprii cu 10 la suta din valoarea de executie a lucrarilor de interventie.

Din 2006 pâna in 2011, municipalitatea a reabilitat mai putin de 100 de blocuri din fonduri guvernamentale si de la bugetul local, iar anul acesta niciun imobil nu a cunoscut beneficiile anveloparii termice prin acest program.

Guvernul si Primaria Bacau vin acum cu o noua promisiune: reabilitare termica a blocurilor pe bani europeni. Din municipiul Bacau ar urma sa fie selectate 50 de blocuri, pentru care sa fie folosite o parte din fondurile alocate Regiunii de Dezvoltare Nord-Est. Proiectele vor fi depuse incepând cu 15 octombrie.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img

Alte titluri

- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014