In genunchi, in fata Uniunii Europene!
Decontari stopate pentru 29 de proiecte din judetul Bacau care sunt finantate din fonduri europene! Decizia se aplica la nivelul intregii tari, in urma unei auditari realizate in iulie 2012, la cererea Comisiei Europene. Pâna la sfârsitul acestei luni, Uniunea Europeana nu mai deconteaza niciun leu cheltuit de autoritatile locale care au proiecte in implementare. La o corectie de 25 la suta, judetul Bacau ar pierde peste o suta de milioane de euro.
Patru programe europene au fost blocate din cauza unor nereguli care vizeaza nerespectarea conditiilor si a termenelor in procesul de achizitie si posibile conflicte de interese: Programul Operational Regional (POR), Programul Operational Sectorial de Mediu (POS MEDIU), POS Transporturi (POS-T) si POS Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE). Cu toate ca stia de la verificarea din 5-17 iulie cum stau lucrurile, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a recunoscut abia saptamâna trecuta, la presiunea mass-media, ca programele au fost blocate si vom pierde sume importante. Urmeaza, acum, o perioada de “conciliere” cu privire la corectiile care vor fi aplicate si asumarea unor masuri. Pâna la finalizarea negocierilor, nu se mai fac plati in cadrul celor patru programe. Exista si un al V-lea, POSDRU, care e, de fapt, primul blocat. Cele mai mari proiecte derulate in judet apartin CJ Bacau si au fost depuse pe POS Mediu. Primul este „Sistem integrat de management al deseurilor solide”, pentru care ar trebui sa se obtina 33 de milioane de euro. Valoarea totala a proiectului este de 36 de milioane de euro, din care UE va acoperi 27 de milioane de euro, Guvernul României, 6 milioane, iar CJ Bacau va veni cu 3,4 milioane de euro. Celalalt proiect important este „Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata”, care ar trebui sa aduca judetului Bacau 118 milioane de euro. La asa sume mari, daca judetul Bacau va fi supus taierilor, si pierderea va fi uriasa. Dragos Benea, presedintele CJ Bacau, afirma ca, pâna acum, “proiectele s-au derulat normal, neavând de suferit ca urmare a aplicarii unor corectii. Din cauza ca unii au facut greseli in gestionarea fondurilor europene, nu pot fi sanctionate toate judetele! Oricum, daca se va intâmpla asa, noi ii vom actiona in judecata si, in mod cert, vom câstiga!”
„Ne-au cerut sa ne aparam!”
Totusi, ar fi grav sa se ajunga in instanta. Un proces poate dura doi-trei ani, timp in care CJ Bacau nu ar mai primi finantare pe respectivele proiecte, fiind nevoit sa acopere cheltuielile din veniturile proprii. Sau sa opreasca investitia. “Sigur ca aceasta situatie ar afecta bugetul judetului, care si asa nu se simte prea bine!” recunoaste Dragos Benea. Ultimul contract din cadrul proiectului “Sistem integrat de management al deseurilor solide” a fost semnat in mai 2012 si are o valoare de 23 milioane lei. S-a primit jumatate din suma, ceea ce ar insemna ca cealalta jumatate, daca sunt blocate platile prin POS Mediu, va fi acoperita de CJ Bacau. “Problemele in gestionarea fondurilor europene au aparut in ultimii doi ani, arata Dragos Benea. Autoritatile centrale au fost avertizate de Uniunea Europeana ca exista semnale privind anumite nereguli, dar nu au facut nimic!” Prin POR, CJ Bacau a obtinut finantare pe Axa 2 – Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale, pentru DJ 252 Buhoci-Gaiceana-Huruiesti, valoarea proiectului fiind de 93,6 milioane de lei, din care 77 milioane de lei finantare nerambursabila. Proiectul se apropie de final, ca executie, iar CJ Bacau mai are de primit 20 de milioane, adica sub o treime din suma. Deocamdata, nici acest proiect nu a avut de suferit, sustine Valentin Palea, directorul SPJD Bacau. „Oricum, la noi, platile se fac pe masura ce se efectueaza lucrarile. Nu se vireaza banii inainte. Daca ne vor sista finantarea, ii vom da in judecata.” Constructorul reabiliteaza drumul in etape, asa cum e prevazut in contract, CJ Bacau plateste, iar MDRT deconteaza facturile. “Am fost anuntati de minister ca urmeaza sa se opereze corectii si am fost solicitati sa formulam un punct de vedere. Cu alte cuvinte, sa ne aparam. Noi le-am comunicat argumentele noastre, dar nu am primit, inca, un raspuns. Asteptam. Ei pot sa accepte argumentele si sa anuleze corectia sau, dimpotriva, sa retraga o parte din finantare. In cazul din urma, ii vom actiona in instanta”, arata Valentin Palea.
Sa ne rugam la icoana UE:
Investitii valoroase, blocate de incompetenta!
Ministerele vor fi obligate sa taie din suma totala acordata prin POR si POS un procent care nu a fost facut public, deocamdata. La POS DRU, se stie ca e 25 la suta. Suma va fi impartita pe judete, in functie de deficiente sau de alte criterii. Poate ca vor fi taiate sume mici din toate judetele, in ideea de a se distribui echitabil pierderea. Pentru judetul Bacau, 25 la suta ar insemna peste 100 de milioane de euro. Se vehiculeaza informatii conform carora, din motive de atasament politic, câtiva functionari din Guvern, având sarcina sa faca verificari prin sondaj, au inclus in esantionul de control taman judetele pe care le stiau ca având probleme, scopul fiind sabotarea USL. Concluzia europenilor a fost una fireasca: daca trei din cele patru judete din esantion au incalcat legea, inseamna ca aveti o problema la nivel de tara! Si chiar avem: in 2011, CE a amânat intreruperea platilor cu conditia ca Guvernul sa ia masuri de imbunatatire a gestionarii fondurilor si sa elimine deficientele. Poate din incompetenta, poate din nepasare, Guvernul nu si-a respectat obligatiile. In 2012, CE nu ne-a mai iertat. A blocat programele, urmând sa stabileasca, prin conciliere, corectiile definitive.
Sunt blocate 29 de proiecte
Procedura de audit afecteaza si alte unitati administrativ- teritoriale din judetul Bacau care au in implementare proiecte pe aceste programe. In total, pentru 29 de proiecte europene nu se mai fac decontari. „In acest moment, sunt in derulare trei proiecte pe POS Mediu – doua prin Consiliul Judetean si unul prin Primaria Bacau – in valoare de 336 de milioane de euro. Din aceasta suma s-au decontat pâna in prezent 20 de milioane de euro. Un alt proiect este implementat de Primaria Slanic Moldova pe Cresterea Competitivitatii Economice, in valoare de 475 de mii de euro, din care s-au decontat doar circa 52 de mii de euro. Alte 25 de proiecte in valoare de 76 de milioane de euro sunt in curs de desfasurare pe POR in Moinesti, Buhusi, Corbasca, Onesti, Bacau si prin Consiliul Judetean. S-au decontat pâna acum doar 10 milioane de euro”, a declarat Carmen Cioltan, purtator de cuvânt al Prefecturii Bacau. Practic, din cele 413 milioane de euro – valoarea totala a celor 29 de proiecte, s-au decontat pâna in prezent doar 30 de milioane. Auditarea se face pe sumele alocate in intervalul ianuarie 2007 – octombrie 2011. „Pentru aceasta perioada s-au contractat 29 de milioane de euro”, a mai precizat Cioltan.
Epilog: Unii sunt optimisti!
Chiar daca in aceasta perioada se deruleaza controale, activitatile specifice proiectelor nu se opresc. In plus, Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, a precizat ca stoparea cererilor de rambursare nu presupune nici suspendarea, nici întreruperea platilor si sustine ca nu vor aparea probleme privind cererile de rambursare deoarece perioada în care România nu mai poate transmite la Bruxelles astfel de solicitari este una relativ redusa. „Activitatile sunt verificate. Se acorda sume pentru cele realizate prin proiect, chiar daca vor fi, poate, decalate termenele”, a explicat Carmen Cioltan, reprezentantul Institutiei Prefectului. Dupa finalizarea discutiilor, exista posibilitatea ca de la bugetul de stat sau din cel al autoritatilor contractante sa fie suportate eventualele corectii aplicate de UE. Principalele suspiciuni ale Comisiei Europene sunt legate de conflictele de interese din primarii, consilii locale si judetene si se vorbeste chiar de atribuirea unor contracte in mod preferential. În privinta Programului Operational privind Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), ministrul Orban a precizat ca a fost redactat un prim raport al CE în care sunt identificate atât probleme de sistem, cât si nereguli la proiectele verificate, urmând sa fie initiata o „procedura de conciliere”, astfel încât în aceasta luna sa fie adoptata o decizie de suspendare sau nu a POSDRU. Nici pentru acest program, România nu mai poate trimite cereri de rambursare.