15 ianuarie 2025

Termen scurt pentru fermierii care vor subvenții pentru asigurarea afacerilor

Agricultura este unul dintre domeniile cele mai supuse riscurilor generate de natură. Numai în acest an, sute de hectare cu diferite culturi au fost afectate de secetă, înghețul târziu sau grindină. Un instrument din ce în ce mai des utilizat de profesioniștii din domeniu este polița de asigurare. Din păcate, doar marii fermieri își pot permite să asigure culturile sau animalele, micile suprafețe agricole rămânând la cheremul naturii.

Prea puțini fermierii băcăuani știu că pot beneficia de sprijin din partea statului pentru asigurarea culturilor sau a animalelor. Cei care au înțeles utilitatea asigurărilor, mai au răgaz doar câteva zile pentru a depune solicitări la Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR). Astfel, pe 30 noiembrie 2020, expiră termenul până la care cei interesați pot să mai facă acest demers. Solicitările se depun online, pe site-ul AFIR, www.afir.info. Subvențiile se acordă în cadrul Submăsurii 17.1 – „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor”.



Riscurile acoperite

Beneficiarii acestei submăsuri sunt fermierii activi. Solicitanţii trebuie să fie persoane fizice (sau juridice) române, să acţioneze în nume propriu, să aibă vârsta de cel puţin 18 ani împliniţi la data depunerii cererii. În plus, aceștia trebuie să încheie cu o societate de asigurare un contract de asigurare pentru riscurile prevăzute de submăsura 17.1., respectiv fenomenele climatice nefavorabile: seceta, arșița, inundațiile, grindina, înghețul (timpuriu de toamnă, de iarnă sau târziu de primăvară), ploile torențiale sau ploile excesive și de lungă durată, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada.

Milioane de lei, cerute de la stat

Scopul submăsurii este de a-i încuraja pe fermieri să-și asigure cuturile agricole și animalele împotriva riscurilor care le pot afecta producția agricolă. „Până în prezent, OJFIR Bacău a primit 109 cereri de finanțare, cu o valoare totală de 201.605,79 de euro, echivalentul a 942.282,81 lei (valoarea sprijinului nerambursabil). Precizăm că sesiunea de primire a cererilor de finanțare pentru submăsura 17.1 este încă deschisă, până la data de 30 noiembrie 2020, iar alocarea financiară disponibilă este de 15.000.000 euro. În plus, sprijinul public nerambursabil acordat în cadrul acestei submăsuri este de 70% din valoarea primei de asigurare eligibile, plătită efectiv de către fermier (solicitantul finanțării)”, ne-au transmis reprezentanții AFIR Bacău. Fermierii pot consulta gratuit Ghidul solicitantului și anexele aferente, disponibile pe site, la secțiunea Investiții PNDR în pagina s17.1.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img